Opnieuw een ‘DNF’ achter de naam van Stijn Jansen bij de ETU European Cup Alanya. ,,Dit is de derde keer dat ik niet finish bij een Europa Cup. Dat is frustrerend, want de vorm is wel goed.”

Dat Jansen in Alanya na het zwemonderdeel aansluiting had met de kopgroep, maakt het des te zuurder dat hij de wedstrijd niet kon afmaken. ,,Mijn start was minder, maar ik zwom technisch goed en maakte goede klappen waardoor ik vrij makkelijk de aansluiting hield. Normaal zit ik anderhalve minuut achter de eerste, nu was dat slechts 20 seconden. Ik heb hard op het zwemmen getraind dit jaar en het is fijn dat dat er uitkomt.”

Als één van de eersten ging Jansen dus de wisselzone in. ,,Ik zag de eerste nog niet eens op de fiets stappen toen ik de wisselzone in liep en ik schrok er een beetje van dat ik zo ver voorin zat. Normaal staat mijn fiets nog als een van de laatsten in de wisselzone”, blikt Jansen terug op zijn race in Alanya. ,,Ik was van plan om zo hard mogelijk naar voren te rijden en de kop over te nemen, maar in een bocht naar links maakte een jongen voor mij een slipper. Ik wilde hem ontwijken, maar ging onderuit en viel op mijn heup, mijn enkels klapten dubbel en de jongen achter mij kwam op mijn bovenbeen terecht.”

(tekst gaat onder foto verder)

Een paar dagen voor de race verkende Stijn Jansen al het parcours (Foto: Instagram Stijn Jansen)

Het enige waar Jansen na zijn valpartij aan dacht, was het afmaken van zijn race die hij zo goed begonnen was. ,,Ik had maar 5 seconden verloren en wilde direct weer op de fiets springen. Mijn ketting moest ik er met de hand nog opleggen, maar na 2 kilometer vond ik weer aansluiting met de tweede groep.” Niet veel later moest Jansen toch de handdoek in de ring gooien. ,,Ik verging van de pijn en ben op de grond gaan liggen.”

Direct werd Jansen naar een ziekenhuis gebracht. ,,Dat was een hele ervaring op zich. Ik had niets bij me – geen geld, geen ID-kaart – en ze konden mij daarom niet helpen. De familie Timmermans kwam mij na de race van Finn (Timmermans, red) direct opzoeken, maar inmiddels zat ik al 3 uur in het ziekenhuis te wachten.”

(tekst gaat onder foto verder)

Stijn Jansen in het ziekenhuis in Turkije (Foto: Instagram Stijn Jansen)

Foto’s wezen uiteindelijk op een scheurtje in het heupbot. Hoe ernstig de blessure van Jansen precies is en of dit het einde van zijn seizoen betekent, is nog even afwachten. ,,Ik kan wandelen – sjokken – maar zodra ik druk op mijn heup zet, doet het pijn. Ik vroeg de arts nog: betekent dit het einde van mijn seizoen? Maar daar kreeg ik geen duidelijk antwoord op”, vertelt Jansen die pas vandaag naar een ziekenhuis in Nederland kan.

Drie van de vier Europa Cups waar Janssen dit seizoen van start ging (Weert, Malmö en Alanya), kon hij niet tot een goed einde brengen. ,,Dit is de derde keer dat ik niet finish bij een Europa Cup. In Weert kreeg ik een steentje in mijn voet, waardoor het bloed uit mijn schoenen sopte. Ik was bezig met de race van mijn leven, maar mijn benen verzuurden volledig en na overleg met mijn trainer ben ik na 7 kilometer uitgestapt. In Malmö verdraaide ik een spier in mijn been tijdens het fietsen, waardoor ik ook uit de wedstrijd moest stappen. De gifbeker moet leeg denk ik”, concludeert Jansen die in Alanya dus opnieuw niet kon laten zien wat hij waard was. ,,Zwemmen is normaal mijn slechtste onderdeel en dat ik er nu met de kopgroep uit kwam, betekent dat ik mee had kunnen doen om een top 10 klassering. Ik weet dat ik het kan en dat ik goed in vorm ben, maar dit is de zoveelste keer dat ik pech heb en dat is frustrerend. Al heb ik buiten de Europa Cups een goed jaar gehad.”

Ondanks de slechte afloop van zijn race, kan Jansen (links) in ieder geval nog lachen (Foto: aangeleverd)