De beste 50 triatleten in de wereld starten komend weekend in de Super League Triathlon in Jersey. Naast Rachel Klamer, die van start gaat bij de elite,  is de Super League voor het eerst opengesteld voor de jeugd en junioren.

Het raceformat bij de Super Leaguewedstrijden is iedere keer anders, maar bestaat altijd uit korte sprintafstanden waarbij de volgorde van de verschillende onderdelen vaak ook nog door elkaar wordt gemixt. In Jersey, een eiland voor de Franse kust van Normandië, wordt de atleten het Enduro-format voorgeschoteld: een combinatie van uithoudingsvermogen en techniek, waarbij de atleten twee keer achter elkaar een korte triathlon afleggen.

Bij de Super League Triathlon mogen voor het eerst jeugd en junioren deelnemen (Foto: Super League Triathlon)

In de Youth categorie (15-16 jaar) zullen Luna de Bruin, Tamar Veltman, Shirin van Anrooij, Gjalt Panjer en Syb de Jong voor Nederland uitkomen. Ook in de Junior categorie (17-19 jaar) gaan vijf atleten van start: Romy Spoelder, Maaike Telkamp, Kim van ’t Verlaat, Lars van der Knaap en Ian Pennekamp.

,,Sommigen junioren hebben met de Teamcompetitiewedstrijden al ervaring opgedaan met een soortgelijk format, de Triple Mix, voor anderen zal het de eerste keer zijn. Het zijn korte afstanden en goede wissels zijn daardoor des te belangrijker”, vertelt Marcel ten Wolde, talentcoach bij de NTB. ,,Ik ben benieuwd hoe het de atleten zal vergaan. Er staan best wel wat sterke atleten uit het buitenland aan de start.”

Zaterdag 29 september starten om 8.30 uur de Junioren dames en om 9.45 uur de Junioren heren. De Jeugd dames starten om 13.00 uur en de Jeugd heren om 14.10 uur.