Triathlon is natuurlijk een individualistische sport, maar toch mag daar soms wel iets meer teamspirit bij komen kijken. Dat vindt in ieder geval Edo van der Meer. Deze week vertrekt hij met een team van dertien man richting het EK Ironman in Jönköping. Daar zullen atleten, zoals altijd, individueel deelnemen aan deze halve triathlon, maar een extra element is echter het Triclub klassement, waarbij de punten van iedere atleet in zijn of haar Age Group worden opgeteld.

De atleten van EDOsports raakten enthousiast tijdens Ironman Maastricht: ,,De afgelopen drie jaar hebben we dit klassement in Maastricht gewonnen. Soms was het nog een spannende battle met de triathlonclub van Maastricht, dat was wel leuk. Dan gaat het er eigenlijk ook bijna om wie de meeste atleten inschrijft aangezien alles bij elkaar optelt”, lacht Van der Meer. ,,In Jönköping is dat anders, daar tellen alleen de vijf beste resultaten mee.”

Hoe dit nou precies werkt? ,,Het Triclub programma van Ironman is onderverdeeld in meerdere divisies, afhankelijk van de grootte van de club. Wij zitten in categorie vier. Voor een wedstrijd in Europa geldt dat alle resultaten tellen. De winnaar van een Age Group krijgt dan 3500 punten en per minuut afstand vanaf de winnaar gaan er twaalf punten af. Dus als je slechts 120 seconden vanaf de winnaar finisht, krijg je nog veel punten, namelijk: 3476. Dit is hetzelfde puntensysteem als dat  voor het All World Athlete programma (AWA) wordt gehanteerd.”

Van der Meer heeft al vier atleten voor ogen die wel eens voorin hun Age Group zouden kunnen finishen: ,,De eerste is Melissa Visseren, zij start voor EDOsports in de 1eDivisie. Ze doet het eerste jaar mee bij de senioren en dit wordt ook haar eerste 70.3. Het is natuurlijk niet te zeggen hoe ze een halve triathlon zal ervaren, maar ik heb er wel vertrouwen in.” Van der Meer zal zelf ook starten: ,,Ik verwacht ook zelf nog wel een beetje leuk punten te kunnen halen. Daarnaast verwacht ik dat Jeannette Smelt minimaal top tien of zelfs beter finisht. En Nick Raymaekers, hij doet bij ons 1eDivisie en 2eDivisie, kan met name hard lopen: als hij op de fiets de schade kan beperken kan hij veel punten pakken. In principe denk ik dus dat deze vier de meeste punten scoren. Voor die vijfde plek moet dan nog iemand anders knokken.” Toch staan plezier en groepsgevoel op de eerste plaats: ,,We willen verder vooral met de groep een leuke wedstrijd beleven en dan zien we wel wat voor resultaat daar uitrolt.”

(tekst gaat verder onder foto)

De atleten van EDOsports voor Ironman Maastricht. (Foto: aangeleverd)

Met het verdwijnen van Ironman uit Nederland, kan opnieuw kwalificeren nog wel eens lastiger worden: ,,Je hebt eigenlijk echt een thuiswedstrijd daarvoor nodig. Nu Maastricht weg is gevallen zal het dus moeilijker zijn. In Hamburg starten we binnenkort met acht atleten, maar dan is er een Duitse club die met veertig start; dan kan je het nog zo goed doen, maar kom je niet in de buurt. In die zin denk ik niet dat het voor ons volgend jaar een haalbare kaart is.”

Desalniettemin is het Triclub klassement iets dat Van der Meer goed bevalt en wat hij dan ook graag zou blijven doen: ,,We zullen vaker gericht naar een evenement toegaan. Nu is het zo dat atleten een doel uitkiezen en naar ons toe komen om er naar toe te werken. Het idee is dat wij in de toekomst vaker zelf een doel kiezen en vragen wie er met ons mee komt trainen. Dan draaien we het dus een beetje om. Ik denk namelijk dat het veel mensen aanspreekt om dit allemaal een beetje te delen. De afgelopen jaren hebben we dat met Maastricht wel gehad, dat er echt een community ontstond en er veel samen werd getraind.”