Volgens een bericht in het Australische blad The Sunday Telegraph en op insidethegames.biz, zijn een aantal Australische triathloncoaches in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokyo benaderd om de uitslagen van kwalificatiewedstrijden te manipuleren. Australië stuurde afgelopen zomer het maximaal mogelijk aantal deelnemers naar Tokyo: drie mannen en drie vrouwen. Zowel het mannen- als vrouwenteam sleepte tijdens de laatste kwalificatiewedstrijden de laatste ‘slots’ binnen. Dat zou volgens klokkenluiders niet geheel ‘toevallig’ zijn.

Drie coaches vertelden – onafhankelijk van elkaar – aan The Sunday Telegraph, dat Triathlon Australia (de Australische bond, red.) had aangegeven dat ze bepaalde atleten graag de kwalificatiewedstrijden voor Tokyo zagen winnen. Dit zodat deze atleten zouden stijgen in de ranking en daardoor extra ‘quota spots’ voor het land veilig zouden stellen.

Triathlon Australia ontkent deze beschuldigingen: “Er zijn geen wedstrijduitslagen op voorhand bepaald, zeker niet in een open en internationaal veld. Zoals met alle sporten, moeten atleten presteren om te winnen. Triathlon Australia heeft er echter via specifieke wedstrijdplanningen voor gezorgd dat we zoveel mogelijk kans hadden om onze atleten te plaatsen. In veel sporten worden strategische besluiten genomen die onderdeel zijn van competitie en binnen ‘fair play’ vallen. Van een Australisch team wordt verwacht dat je een strategische aanpak kiest voor het maken van een wedstrijdplanning.”

Australië mocht dan wel met een flinke delegatie naar Tokyo afreizen, toch werd er niet goed gepresteerd. De beste prestatie werd geleverd door Jacob Birtwhistle, die individueel zestiende werd. Het Mixed Relay team werd negende.

Tweevoudig wereldkampioen Emma Carney gaat ‘gevecht’ met Triathlon Australia aan

Triathlon Australia ligt sowieso al onder vuur, onder andere over vermeend wanbeleid. Met name tweevoudig wereldkampioen Emma Carney spreekt zich fel uit over Triathlon Australia en het pad dat de organisatie kiest te bewandelen. De organisatie heeft de wereldkampioene van 1994 en 1997 intussen geschorst. Inside The Games liet weten dat Triathlon Australia daarover het volgende verklaarde aan leden: “Sinds het begin van deze gezamenlijke ‘destabilisatiecampagne’ heeft Triathlon Australia herhaaldelijk aangeboden een ontmoeting te hebben met de voormalige pro triatleet om de kwestie met elkaar te bespreken, maar al deze aanbiedingen werden afgewezen. Bovendien hebben wij de onafhankelijke processen, die naar aanleiding van deze ernstige beschuldigingen zijn gestart, gerespecteerd én hebben wij onze eigen interne onderzoeken uitgevoerd, waarbij we ervoor hebben gekozen om tijdens deze onderzoeken respectvol te zwijgen.”

Carney deelde vandaag het volgende bericht op Twitter: “Triathlon Australia heeft een volledig en onafhankelijk onderzoek nodig. Bedankt aan alle mooie mensen binnen de triathlonsport, die hebben geleden, die hun verhalen hebben gedeeld, die zijn gebroken door het systeem, maar toch van de sport bleven houden. Samen staan we als atleten sterk. Samen kunnen we een verschil maken. Aan al die geweldige atleten die zijn gepest, de mond gesnoerd en waarbij mensenrechten niet zijn gerespecteerd: we staan achter je. Atleten op de eerste plaats. Altijd.”