Hij werd vooraf gezien als de topfavoriet en hij deed niet onder voor deze titel, want de Deense Daniel Baekkegard pakte zojuist een knappe overwinning tijdens Ironman 70.3 Lanzarote. Hij bleef onder andere de Duitse Mika Noodt (+0:54) en de Deense Thor Bendix Madsen (+4:43) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Daan Schouten liep op het moment van schrijven – met nog zo’n vijf kilometer te gaan – op een twaalfde plaats (+32:45) en Joost Somsen lag dertiende (+39:35).

Al na het zwemonderdeel bevond Baekkegard zich voorin de race. Hij moest in het water alleen de Slowaakse korte afstandsatleet Richard Varga nog voor zich dulden, maar dat ging om slechts seconden. In het zadel kwam hij dan ook direct op de eerste plaats te rijden. Dat terwijl Varga snel uit de top vijf wegzakte. Somsen klom als negende aan wal en keek op dit punt tegen ongeveer drie minuten achterstand op. Schouten bereikte zijn fiets als veertiende (+7:14).

Tekst gaat verder onder afbeelding

Somsen komt als negende uit het water. (Foto: Facebook Ironman 70.3 Lanzarote)

Voorin het veld gaf Baekkegard flink gas tijdens het fietsen. Noodt en Bendix Madsen laatstgenoemde kwam overigens pas als tiende uit het water – deden een poging Baekkegard te volgen, maar zagen hun achterstand niet kleiner worden dan een minuut.

Somsen schoof aanvankelijk wat posities op, wist op de klim naar een zevende plek toe te rijden, maar zakte in de laatste kilometers weer wat terug in posities. Schouten gebruikte de gehele 90 kilometer om zijn wat slechtere zwemonderdeel recht te zetten en slaagde daar goed in. Net voor de tweede wissel wist hij de top tien in te rijden. In de wissel kwam iemand aan hem voorbij en zo wisselde Schouten als elfde naar het lopen. Somsen bevond zich in T2, net zoals na het zwemmen, op een negende plaats.

Met een buffer van 1:16 minuut op zijn snelste achtervolger – Bendix Madsen – trok Baekkegard zijn loopschoenen aan. Terwijl Noodt tijdens het fietsen lange tijd samenwerkte met Bendix Madsen, moest de Duitser vlak voor T2 zijn tegenstander ongeveer 20 seconden laten ontsnappen. Tijdens het lopen pakte Noodt Bendix Madsen echter snel terug. Na vijf kilometer lag Noodt op een tweede plaats, terwijl Baekkegard op kop onaantastbaar leek.

Zowel Somsen als Schouten kregen het zwaar tijdens het looponderdeel. Beiden zakten naar een positie buiten de top tien. Op het moment van schrijven, met vijftien kilometer in de benen, lag Schouten twaalfde en Somsen dertiende.

Baekkegard maakte af waaraan hij was begonnen en stormde op een mooie overwinning af. Noodt pakte een tweede plaats en Bendix Madsen nam genoegen met brons.