Rani Skrabanja is zojuist de beste Nederlandse dame geworden tijdens de Europe Triathlon Cup Quarteira. In Portugal ging Barbara de Koning lange tijd mee in de kopgroep, maar tijdens de run zakte ze buiten de top twintig weg. Tijdens die run werd De koning dus ook ingehaald door Skrabanja, die uiteindelijk twintigste werd. De wedstrijd werd gewonnen door de Britse Beth Potter.

Niet geheel tegen de verwachting in werd het zwemonderdeel van de Olympic Distance aangevoerd door de Amerikaanse Summer Rappaport, die er ondanks de flinke golfslag een straf tempo op nahield en na precies twintig minuten haar voeten terug in het Portugese zand zette en als eerste richting de wisselzone mocht. Barbara de Koning had een prima aansluiting en was daarmee de enige Nederlandse die dermate goed in de wedstrijd lag waardoor ze zicht had op de kopgroep.

In de wisselzone was het de Britse Sophie Alden met de snelste wissel en zo als eerste aan haar veertig kilometer fietsen kon beginnen. Direct daarachter een groepje dames overigens, dat al na een paar honderd meter weer aansluiting vond; zo ontstond er een kopgroepje van in totaal zeven atletes. Naast Alden en Rappaport zaten in die kopgroep ook de Françaises Candice Denizot en Emma Lombardi, de Zuid-Afrikaanse Sarah-Jane Walker, de Britse Beth Potter en dus De Koning. Daarmee zaten eigenlijk alle favorieten al bij elkaar en na een paar kilometer sloten de Duitse Lisa Tertsch en Anabel Knoll, Portugese Melanie Santos, Maria Tomé en Helena Carvalho, en de Spaanse Iria Rodriguez daar nog eens bij aan, waardoor de kopgroep dus uit meer dan tien vrouwen bestond.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Barbara de Koning in de kopgroep. (Foto: 3athlon.nl)

Aanvallen op de fiets, niemand komt weg

Op de fiets werden er diverse aanvallen gepleegd, maar uiteindelijk lukte het niemand om te ontsnappen op het technische en ook heuvelachtige parcours van Quarteira. Opvallend was wel dat De Koning meer dan eens kopwerk deed, maar af en toe ook een gaatje moest laten en moeite leek te hebben met het tempo. Toch werd ze niet gelost en kwam ze in goede positie mee richting T2. De kopgroep, met Knoll als eerste atlete, kwam dan ook in z’n geheel terug in de wisselzone, waarmee de strijd op de afsluitende tien kilometer een zeer spannende beloofde te worden. Niet ver daarachter kwam overigens een tweede groep terug in de wisselzone, met daarin ook Skrabanja.

Tijdens de run was het aanvankelijk Lombardi die het tempo begon te bepalen en terwijl de kopgroep al snel uit elkaar viel, was het vervolgens Potter die de leiding overnam en er qua tempo nog een schepje bovenop deed. Geen wonder ook, want de Britse staat bekend om haar uitzonderlijke loopniveau en beslist wedstrijden meer dan eens tijdens de run. Toch kon Lombardi op het oog comfortabel volgen. Achter hen waren het Tertsch en Rappaport die als derde en vierde volgden. De Koning was toen al wat naar achteren gezakt en zou later nog meer tijd verliezen. Uiteindelijk werd ze ook ingehaald door Skrabanja.

Met nog ongeveer drie kilometer te gaan vond Potter het genoeg en voerde ze het tempo nog een keer op. Die versnelling bleek ook voor Lombardi te hoog gegrepen en zo besliste Potter tijdig de wedstrijd. De Britse won de wedstrijd van 1:58:56 uur. Lombardi werd tweede in 1:59:18 en Tertsch werd derde in 2:00:34.

Zwaar looponderdeel De Koning, Skrabanja naar top twintig

Rani Skrabanja finishte na 2:03:23. Kort daarachter kwam ook De Koning als 24e binnen. Naast Skrabanja en De Koning stonden Kim van ‘t Verlaat (25e), Eva Cornelisse (29e), Robin Dreyling (33e), Silke de Wolde (42e) en Marit van den Berg (46e) namens Nederland aan de start.

Een verslag van de mannenwedstrijd vind je hier.