Het niveau van de Super League Triathlon is voorlopig nog net even te hoog gegrepen voor Barbara de Koning. Nadat de Nederlandse vorige week in London al zeer vroeg in de wedstrijd uit de race werd gehaald omdat haar achterstand te groot was geworden, beleefde ze ook vandaag in Toulouse weer een race van achteren. De wedstrijd werd gewonnen door de Britse Kate Waugh.

De SLT Toulouse ging over het Triple Mix Format, waarbij atleten drie heats afwerken. De eerste heat was een swim-bike-run, de tweede heat een run-bik-swim en de derde heat een bike-swim-run. Per heat werd er 300 meter gezwommen, 4 kilometer gefietst en 1 kilometer hardgelopen, met uitzondering van de derde en beslissende heat, waar het looponderdeel qua afstand werd verdubbeld tot twee kilometer.

Heat 1 – Kate Waugh domineert en legt basis voor overwinning

De eerste heat, waarbij dus gezwommen, gefietst en gelopen werd, werd gedomineerd door Kate Waugh. Ze was zo sterk dat ze al vroeg op de fiets bij iedereen wegreed en vanaf dat moment haar voorsprong groter en groter zag worden. Toen ze na 14:01 minuut klaar was met de eerste heat, had ze een voorsprong van ongeveer vijftien seconden op de eerste achtervolgsters. Barbara de Koning volgde als zestiende en had toen al een achterstand van 1:04 minuut.

Heat 2 – Winnares Jeanne Lehair gediskwalificeerd

De tweede heat was spannender dan de eerste, maar eindigde ook in een grote teleurstelling. Nadat Jeanne Lehair – die vorige week nog de SLT London won – de leiding nam tijdens de run, zag ze op de fiets Kate Waugh, Emma Lombardi, Leonie Periault en Jessica Fullagar aansluiten. Tijdens de swim nam Lehair echter weer de leiding, om uiteindelijk nét voor Waugh bij de finish te komen. Daar kreeg ze echter een grote teleurstelling te verwerken; omdat ze haar fiets had gepakt zonder haar helm dichtgeklikt te hebben, werd ze uit de wedstrijd gehaald. Barbara de Koning kwam opnieuw in het achterveld binnen en had in de tweede heat een achterstand van 47 seconden. Haar totale achterstand bedroeg dus bijna twee minuten richting de laatste en beslissende heat.

Heat 3 – Kate Waugh van start met halve minuut voorsprong, maakt het in stijl af

Tijdens de derde en laatste heat kwam de voorsprong van Waugh niet meer in gevaar en kon de Britse onbedreigd naar de overwinning. Zowel tijdens het fietsen, zwemmen en hardlopen hoefde ze eigenlijk niet meer achterom te kijken; sterker nog, ze zag haar voorsprong alleen maar groeien. Een mooie strijd om het zilver en brons ontvouwde zich wel, want Lombardi en Periault namen geen genoegen met minder. Toen Waugh de overwinning al had gepakt, sprintte Periault naar de tweede plaats en pakte Lombardi dus het brons.