Geweldige prestaties van Nederlandse en Belgische deelnemers tijdens de ongekend extreme Barkley Marathons: de Nederlander Thomas Dunkerbeck voltooide maar liefst drie rondes (rond de 100 kilometer) en daarmee de al zeer uitzonderlijke ‘Fun Run’, terwijl de Belg Karel Sabbe lang aan de leiding ging in de wedstrijd, maar in de vierde en voorlaatste ronde uit de race werd gehaald omdat hij verdwaald was. De lokale sheriff moest er aan te pas komen om hem terug te brengen en zelfs was hij dermate verdwaasd dat hij een prullenbak aanzag als persoon en daar om hulp vroeg.

Sabbe begon de wedstrijd – die vrijwel nooit door iemand volledig, vijf rondes, wordt volbracht – meer dan goed en ging lang aan de leiding. Toen hij de eerste ronde na iets meer dan acht uur had volbracht, zat Dunkerbeck daar een klein half uurtje achter. De Nederlandse Hinke Schokker kwam na 11:50:18 uur terug van haar eerste ronde, maar was veel gevallen, had last van haar knie en besloot uit te stappen.

Een record van 30 lopers – wat wel iets zegt over hoe zwaar deze ultrarun is – begon op tijd aan de tweede ronde. Ook na die tweede ronde ging Sabbe nog aan de leiding toen er nog maar negen hardlopers aan de derde ronde begonnen. Een belangrijke, want na drie rondes behaal je dus de zogeheten ‘Fun Run’. Het lukte Dunkerbeck, die met een eindtijd van 39:27:46 nog iets meer dan 32 minuten over had voor de cut-off. “The Barkley won. Een dikke DNF, met een fun randje. Na 39:27:46 uur was het welletjes. Net op tijd voor de eervolle vermelding van een Fun Run.” Naast Dunkerbeck waren er nog vier andere lopers die de Fun Run ook wisten te voltooien.

In de vierde ronde, Sabbe ging toen nog steeds aan de leiding, ging het mis voor de Belg. In het donker verdwaalde hij en werd hij door locals aangezien voor een ‘verdachte vrouw’. De lokale sheriff heeft hem uiteindelijk uit een dorpje op moeten halen. Op dat moment was er nog één andere loper in de race; de Nieuw-Zeelander Greig Hamilton. Op moment van schrijven is het afwachten of Hamilton op tijd terug is om aan de vijfde ronde te mogen beginnen, maar dat lijkt zeer krap te gaan worden.