Na alle commotie die is ontstaan rondom de NTB en het reilen en zeilen op het NTC, blijkt het nu ook goed mis in België. Uit recent onderzoek is gebleken dat daar maar liefst drie op de vier jonge sporters grensoverschrijdend gedrag ervaart. Hierbij gaat het onder andere om fysiek grensoverschrijdend gedrag, psychisch grensoverschrijdend gedrag en in enkele gevallen zelfs om seksuele aanranding en verkrachting.

Dat blijkt – zo meldt Wielerkrant – uit een onderzoek van de UAntwerpen, in het kader van het Europese onderzoek ‘Child Abuse in Sport: European Statistics’. Van alle bevraagde sporters maakt maar liefst 75 procent één van de vormen van grensoverschrijdend gedrag in de sport mee. Daarbij zijn de ondervraagden tot achttien jaar oud.

Bijna veertig procent gaf aan verwaarloosd te worden, terwijl 36 procent te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag zonder fysiek contact. Voor meer dan twintig procent gaat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag met fysiek contact en bij 8 procent ging het om daadwerkelijke aanranding en verkrachting.