Hoewel er niet heel veel triathlons waren in 2020, beleefde de Belgische triatleet Brecht van Vooren toch zijn doorbraak. Hij pakte overwinningen op de sprinttriatlon in Oudenaarde en tijdens de kwarttriatlon van Damme, maar vooral zijn tweede plaats achter Bart Aernouts – en tussen een hoop toppers – in Dendermonde was de definitieve bevestiging dat Van Vooren tot de beste triatleten van België behoort. Het leverde hem veel vertrouwen op voor 2021, wanneer hij zich aan zijn eerste halve triatlon wil wagen, maar ook een mooie sponsordeal met Z3R0D. Wij spraken met de Z3R0D-ambassadeur over het afgelopen jaar, over zijn toekomstplannen en over zijn materiaal. “Het is geweldig om in dezelfde trisuit als Vincent Luis te kunnen zwemmen, fietsen en lopen.”

Als we Van Vooren spreken, is dat tussen de trainingen door. De nog altijd maar 23-jarige triatleet van het 3PT-Solidpharma Team is alweer in volle opbouw naar 2021. “De trainingen zijn inderdaad alweer een tijdje bezig. Ik trek er nog regelmatig op uit, maar ik combineer het ook met indoor trainingen op Zwift. Dat is grotendeels afhankelijk van mijn trainingsblok. Als er een LSD-training van drie uur op het programma staat, dan is dat ideaal om wat Netflix te kijken. Mijn off-season is dus kort geweest. In oktober heb ik een maandje rust moeten nemen. In die periode heb ik ook een lichte operatie ondergaan. Ik heb een ijzeren plaatje laten verwijderen, dat er sinds 2018 zat na een complexe sleutelbeenbreuk. Ondertussen gaat het alweer prima, zelfs zwemmen lukt me nu alweer vrij aardig.”

‘Ik schat tweede plaats in Dendermonde hoger in’

“Ik vind het belangrijk om nu al een stevige basis voor 2021 te leggen, want dat wordt wellicht het jaar van mijn eerste halve triatlon”, gaat Van Vooren verder. “Ik heb dit jaar ontdekt dat vooral de non-drafting triathlons mij goed liggen. Vroeger viel ik nog wel eens stil tijdens het lopen, maar ook dat gaat nu goed. En zelfs ik was verrast hoe goed het ging in Dendermonde: ik mocht er dan wel het thuisvoordeel hebben en het parcours kennen waardoor ik hard door de bochten kon gaan, maar ik had nooit gedacht dat ik achter Bart Aernouts de rest achter me zou kunnen houden. Ik schrok er zelf van dat mannen als Sander Heemeryck niet meer terugkwamen. Mijn zeges in Oudenaarde en Damme waren ook mooi, maar ik schat die tweede plaats in Dendermonde nog hoger in.”

‘Zelfde materiaal als Wereldkampioen’

Bij de Aalsterse triathlonclub 3PT-Solidpharma is Z3R0D al langer leverancier van de trisuits en de wetsuits. Dankzij zijn sterke prestaties werd Van Vooren ambassadeur van het Franse merk en daar is hij best wel trots op. “Het is fantastisch om in hetzelfde materiaal als Wereldkampioen Vincent Luis aan triathlon te doen. Ze hebben een heel uitgebreide reeks van wetsuits en ook de trisuits van Z3ROD hebben een hoge kwaliteit, dat kan niet anders als je weet dat ze de Franse nationale ploeg van kledij voorzien.”

Tekst gaat verder na afbeelding
(Foto: Just Jean)

“Ik vind het vooral geweldig dat Z3R0D zo’n breed aanbod heeft. Er is ook een goeie klik. Ik kan het goed vinden met Olivier, de verdeler van Z3R0D in de Benelux. Het grappige is dat ik in 2017 in Ieper, waar altijd de eerste tien atleten gehuldigd worden, samen met hem op het podium stond. Maar, ik stond wel vóór hem, geloof ik”, lacht Van Vooren.

‘Transition Towels zijn top!’

“Dankzij Z3R0D en al hun materiaal kan ik in principe een gratis triathlonjaar draaien, zonder extra kosten. Het is top om met het beste materiaal te kunnen trainen. En ik heb nu het voordeel dat ik niet elders nog op zoek moet naar bijkomend materiaal. Ze voorzien mij van alle denkbare zwem-accessoires zoals pull-boys, paddles en zwemkledij. Met de club hebben we voor de T3 Series ook de Transition Towels. Het is leuk om voor de wedstrijd zo wat extra publiciteit voor de clubsponsors te kunnen maken, en ze zijn lekker warm.”

‘Ik wil triathlon in het Aalsterse promoten’

Hoewel Van Vooren dus flink wat steun krijgt van Z3R0D, zit een leven als prof-atleet er vooralsnog niet in.”Sinds 1 oktober ben ik begonnen met werk als functioneel analist bij SMALS, zeg maar het IT-bedrijf van de overheid. Het is een leuke job en zeker nu met telewerken heb ik nog genoeg flexibiliteit om het te combineren met mijn trainingen, maar het is toch anders dan vroeger als student.”

Van Vooren blijft in 2021 bij 3PT. “Er was wel wat interesse links en rechts, maar een concreet aanbod bleef uit. Misschien heeft het feit dat mijn moeder voorzitter is van 3PT wel meegespeeld en durfden ze niet”, lacht hij. “En ik heb het geweldig naar mijn zin bij 3PT. Ik wil samen met hen nog wel wat T3 races doen. En ik wil ook graag triahtlon in het Aalsterse promoten. Samen met de sportdienst van Aalst organiseren we onder andere in de paasvakantie een jeugdkamp triathlon. En zet al zeker 11 juli maar in de agenda, dan is er opnieuw de triathlon in Aalst.”

‘Eerste halve triatlon in 2021’

Die thuiswedstrijd is al iets om naar uit te kijken voor Van Vooren, maar 2021 moet ook het jaar worden van zijn debuut op de halve triatlon, al is het nog onduidelijk welke race het precies wordt. “Ik zou graag een paar wedstrijden in de Bro.Go Triatlon Cup doen en dan zou die nieuwe halve triatlon in Lievegem wel een mooie optie zijn. Maar er is verder ook nog het BK halve triathlon in Menen, al weet ik niet of ik op dat vlakke parcours mijn kracht op de fiets kan uitspelen. En ik zat ook te denken over de Ironlakes, maar ik vrees dat het parcours bij de Lacs de l’Eau d’Heure wat te lastig gaat zijn voor mijn eerste keer. Het zal sowieso een mooie wedstrijd worden”, besluit Van Vooren.

(Foto: Just Jean)