Na een mooie race heeft de Britse Beth Potter zojuist de Europese titel OD gewonnen. Ze bleef de Franse Sandra Dodet 57 seconden voor, terwijl de Belgische Claire Michel 1:10 minuut na de winnares beslag legde op het brons. Beste Nederlandse dame was uiteindelijk Rani Skrabanja, die als 33e over de streep kwam en ruim zes minuten toe moest geven op Potter.

Het was de Spaanse Sarah Perez Sala die na 17:10 minuut als eerste uit het water kwam. Er volgde direct een lint met alle dames in de achtervolging, waarbij Skrabanja als tiende uit het water kwam en 12 seconden toegaf op de Spaanse. Lotte Wilms zette als 21e voet op het droge, met een achterstand van 24 seconden. Jony Heerink volgde als 42e (+0:55) en Marije Dankelman als 49e (+1:23)

Op de fiets werden de verschillen eigenlijk pas echt gemaakt. Al in de eerste fietsronde ontstond er een kopgroep van achttien dames, met daarin ook een sterk ogende Skrabanja. In de kilometers die volgden werd de voorsprong van deze kopgroep alleen maar groter en ontstonden er tegelijkertijd drie achtervolgende groepen. In de eerste achtervolgende groep zat Lotte Wilms, in de tweede Jony Heerink en in de derde en laatste groep Marije Dankelman.

Toch konden deze achtervolgende fietsgroepen geen tijd goedmaken. De kopgroep werkte goed samen en een groot gedeelte van de dames, waaronder zeker ook Skrabanja, deed af en toe kopwerk. De eerstvolgende kopgroep, met Wilms, begon dan ook met een achterstand van 1:48 minuut aan het afsluitende looponderdeel. De tweede achtervolgende groep met Heerink begon op een kleine vier minuten achterstand en Dankelman begon uiteindelijk niet meer aan het lopen.

Bij het lopen werden de kaarten al snel geschud en bleek het tempo voor Skrabanja te hoog te liggen. Daarentegen was het de Britse Beth Potter die het initiatief nam en langzaam meer zeker haar voorsprong op onder andere de Franse Dodet en Belgische Michel uitbouwde. Die voorsprong werd in de laatste kilometers alleen maar groter en kwam nergens meer in gevaar.

Uiteindelijk was het dan dus ook Potter die naar de overwinning liep. Achter de Britse, 57 seconden later om precies te zijn, pakte Dodet het zilver. Michel legde met een achterstand van 1:10 minuut beslag op het brons.

Skrabanja kwam uiteindelijk op 6:16 minuut achterstand als 33e over de finish. Wilms werd 36e op 6:35 minuut achterstand. Heerink finishte als 42e en had een achterstand van 8.28 minuut. Dankelman heeft de finish niet gehaald.

Potter pakt de winst. (Foto: 3athlon.nl)