Trainingsschema’s, uren maken en zoveel mogelijk aan de kant zetten om zo fit mogelijk te zijn; atleten doen er vaak alles aan om tijdens een wedstrijd zo goed mogelijk te presteren. Toch blijft voeding – en een goed voedingsplan – vaak een struikelblok. Enerzijds omdat niet iedereen er voldoende kennis over heeft, anderzijds soms ook vanuit een bepaalde nonchalantie. Bij AthleteSportsWorld vroegen we eens naar het belang van sportvoeding. 

“We kunnen het niet genoeg benadrukken: bij je raceplan hoort ook een gedegen voedingsplan, zeker op de lange afstanden. En dat je dat hebt geoefend tijdens één of meerdere trainingen. We merken namelijk in de winkel dat triatleten aan alles hebben gedacht, maar nog niet aan de juiste voeding tijdens een race. Het is zo belangrijk, omdat de inname van vocht en energie je lichaam in staat stelt de gevraagde prestatie ook te leveren”, steekt Peter van Dartel van wal. “Of beter nog; een betere prestatie dan ooit te leveren. Het maken van een (eerste) voedingsplan is niet moeilijk, omdat je aan de hand van de duur van je race en andere omstandigheden, de gewenste vocht- en energie-inname kan berekenen. Dan hoef je alleen nog de bijpassende producten te kiezen en die te testen in trainingen, zodat je precies kunt zien of die hoeveelheid ook bij jou past.”

Bij AthleteSportsWorld worden diverse merken als PowerBar, Maurten, NeverSecond, SIS, High5 aangeboden en daarnaast is de keuze nog groter. “Van alle merken hebben we ook nog eens gels, repen, drinkmixen en andere producten. In combinatie met ons advies, vind je dus altijd de juiste producten.”

Toch kan dat lastig zijn, maar juist daar adviseert AthleteSportsWorld in. “Kom langs in de winkel of neem contact op met ons via telefoon of e-mail. Dan geven we je een eerste advies. Daarna helpen we je bij de keuze, waarbij je verschillende producten van verschillende merken kan aanschaffen. We verkopen namelijk alle producten los, zodat je eerst enkele producten kan proberen. Ben je overtuigd? Dan kom je nog een keer terug en schaf je jouw favoriete producten aan, zodat je er verder mee kun trainen en racen. Sportvoeding komt in vele vormen, smaken en samenstellingen. Niet iedereen vindt hetzelfde lekker, maar belangrijker nog; niet bij iedereen valt alle sportvoeding even goed. Juist door ruim voor je wedstrijd verschillende producten te testen tijdens je trainingen, weet je in een wedstrijd precies wat je wanneer wel en niet in wil nemen, zodat je de maximale prestatie kan leveren.” 

Over het algemeen raadt Van Dartel – voor de langere afstanden – een combinatie van producten aan: “Een drinkmix met energie en elektrolyten voor voor de start van je race, een drinkmix met energie voor in je bidons voor tijdens het fietsen en gels voor tijdens het lopen. Dat kan je dan nog aanvullen met een “snack” tussendoor, zoals een lekker koekje met energie. Of natuurlijk een reepje Bloks, die zijn echt niet aan te slepen, omdat ze bij triatleten zo populair zijn. Ons advies is echter beperkt, je zal het als atleet toch echt moeten uitproberen, zodat je voor jezelf kan bepalen wat jij het beste vindt werken.”