Niet voor niets wordt The Championship ook wel het ‘WK’ van Challenge Family genoemd: zelden staat er ergens zo’n sterk deelnemersveld aan de start van een wedstrijd. Dat bleek gisteren wel tijdens de persconferentie, waar onder andere Lucy Charles, Sebastian Kienle, Pieter Heemeryck, Florian Angert, Ben Kanute, Amelia Watkinson, Ellie Salthouse en Daniela Bleymehl acte de présence gaven. De wedstrijd zelf zal zondag (start, 9.00hr) overigens via een livestream op onze Facebook-pagina te volgen zijn!

Charles is natuurlijk de grote favoriet en daarnaast ook titelverdedigster. ,,Maar spanning voel ik niet. Ik geniet gewoon van deze race en kom ieder jaar graag terug.” Dat de race dit jaar mogelijk een iets ander karakter krijgt, door de lage watertemperatuur zou het zomaar kunnen dat het zwemonderdeel – uitgerekend het favoriete onderdeel van Charles – wordt ingekort, deert Charles niet. ,,Mijn fietsen en lopen worden ook ieder jaar beter. Dus, als het zwemmen wordt ingekort, geen probleem: kom maar op!”

(tekst gaat verder onder foto)

Lucy Charles. (Foto: José Luis Hourcade)

Het zijn de uitspraken die een persconferentie mooi maken. Ze zorgen voor een beetje extra kleur aan een evenement. Zo ook Sebastian Kienle, de Duitser die de eerste twee edities tweede werd en nu is gebrand op een overwinning. ,,Maar in een sterk deelnemersveld als dit, wordt dat niet makkelijk. Gelukkig heb ik nooit getekend voor een eenvoudige baan. Ik wil altijd winnen in de meest eerlijke condities en in een veld met sterke tegenstanders. Zelfs als dat mijn kansen om te winnen verkleint.”

(tekst gaat verder onder foto)

Sebastian Kienle. (Foto: José Luis Hourcade)

Misschien wel de meeste tegenstand kan Kienle verwachten van Pieter Heemeryck. De Belg verkeert in de vorm van zijn leven, won al vier Challenges op rij en is leider in de Challenge Family World Bonus. ,,Deze race is het eerste belangrijke doel voor dit seizoen. Als je me twee jaar geleden had gevraagd of het mogelijk was om hier te racen, had ik nee gezegd. Voor mij is het alsof mijn idolen nu mijn rivalen zijn geworden. Ik kijk heel erg uit naar deze wedstrijd.”

(tekst gaat verder onder foto)

Pieter Heemeryck. (Foto: José Luis Hourcade)

Dan Florian Angert. De Duitser kwam vorig jaar met twee minuten voorsprong op Kienle terug in de tweede wisselzone, maar verloor die vrij snel tijdens het lopen. ,,Maar mijn lopen is enorm verbeterd. Als ik dit jaar met dezelfde voorsprong terugkom, is er van alles mogelijk. Het parcours ligt me in ieder geval heel erg.”

(tekst gaat verder onder foto)

Florian Angert. (Foto: José Luis Hourcade)

Ben Kanute kwam misschien wel met de meest opvallende uitspraak. ,,Het belangrijkste is dat ik van pijn houd”, sprak de Amerikaan met een lach. ,,Een Middle Distance betekent gegarandeerd een lange dag. Ik volg gewoon mijn eigen raceplan en probeer anderen weg te houden bij die van hen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Ben Kanute. (Foto: José Luis Hourcade)

Bij de vrouwen is het dus Charles waarop de meeste ogen zijn gericht. Eén ding is zeker: de Australische Amelia Watkinson zal er een bijzonder zware strijd van maken. ,,Voor mij is het geweldig om op deze nieuwe plek te zijn”, aldus de debutante bij The Championship. ,,Normaliter ligt een vlak parcours als dit mij niet zo, maar ik heb de laatste tijd veel in de wind getraind. En daarmee dus ook veel kracht opgebouwd voor deze race.”

(tekst gaat verder onder foto)

Amelia Watkinson. (Foto: José Luis Hourcade)

Naast Charles en Watkinson mag er ook veel verwacht worden van de eveneens Australische Ellie Salthouse. ,,Ik heb veel trainingen afgewerkt die ik de afgelopen jaren ook had willen doen”, kijkt ze terug op een periode met meerdere blessures. ,,Ik word elke dag beter en doe daar ook alles voor. Voor mij is het heel belangrijk dat ik de juiste mentaliteit heb. Dat brengt me het verst. Het is in ieder geval het zeer sterke deelnemersveld dat me het meeste aanspreekt in The Championship.

(tekst gaat verder onder foto)

Ellie Salthouse. (Foto: José Luis Hourcade)

Radka Kahlefeldt, de Tsjechische werd vorig jaar nog moeder, liet eveneens weten klaar te zijn voor de race en er erg naar uit te kijken. Datzelfde geldt ook voor Daniela Bleymehl. De Duitse die afgelopen jaar nog Challenge Roth won en toen Lucy Charles op negen seconden achter zich liet, kan niet wachten om te starten. ,,Mijn voorbereidingen waren geweldig en het is voor mij de eerste race van het seizoen die echt belangrijk is.”

Daniela Bleymehl. (Foto: José Luis Hourcade)