Drievoudig Ironman Wereldkampioen Mirinda Carfrae werd als één van de grootste concurrenten gezien van Daniela Ryf voor het WK in Kona dit jaar. Wat überhaupt al een lastige taak is, wordt nog moeilijker nu Carfrae herstelt van een fractuur van de radius in haar elleboog. De Australische was in Californië om deel te nemen aan de Ironman 70.3 van Santa Cruz, toen ze viel tijdens een looptraining voor de race.

,,Ik ging er op uit voor twintig minuten rustig lopen”, vertelt Carfrae over haar looptraining op de vrijdag voorafgaand aan het evenement. ,,Ik liep over een geasfalteerd pad langs de oceaan en bedacht mij hoe mooi het was en hoe blij ik was hier te zijn, en toen ‘bam’. Ik viel nergens op. Ik denk dat ik mijn voet gewoon niet goed genoeg optilde en over mijn eigen voeten heen viel. Het ging best hard. Ik schaamde mij rot.”

Carfrae moest uiteindelijk haar deelname aan de 70.3 van Santa Cruz staken doordat een röntgenfoto het slechte nieuws van de fractuur bracht. Eenmaal thuis in Boulder adviseerde haar dokter zes weken rust; op dat moment vond het WK in Kona over vijf weken plaats. Carfrae zegt dat ze momenteel weer kan lopen zonder pijn, maar voor het fietsen voorlopig de hometrainer verkiest, tot ze de weg weer op kan.

Logischerwijs is het zwemmen haar grootste uitdaging. ,,Ik beweeg mij langzaam door de baan, maar ik kan niet veel druk op mijn linkerarm uitoefenen en dat is niet ideaal in mijn voorbereiding op Kona”, vertelt Carfrae. ,,In alle jaren dat ik race, heb ik nog nooit een blessure gehad die mij een paar dagen uit mijn trainingen haalde; dit is mijn eerste.”

Toch zal Carfrae aan de start verschijnen in Kona. ,,Van iedereen kan ik het mij misschien wel het minst veroorloven langzamer te zwemmen, maar ik zal waarschijnlijk – ik zou zeggen zeker – langer over het zwemmen doen. Maar ik train al het hele jaar voor deze race en ik voel dat ik oké door het zwemmen heen ga komen en daarna het fietsen en lopen kan afwerken; en je weet maar nooit. Magische dingen zijn eerder gebeurd op het eiland en ik hoop dat ik weer iets magisch kan creëren.”