Pro triatlete en bewegingswetenschapster Miriam van Reijen vertrok afgelopen zondag – gisteren – naar het Australian Institute of Sport in Canberra. Daar zal de 35-jarige Van Reijen meedoen aan een onderzoek onder elitemarathonlopers. Voor 3athlon.nl houdt ze de komende maand regelmatig een blog bij en daarin vertelt ze alles over haar trainingen, haar uitgekiende voedingspatroon én de testen die ze zal ondergaan. De eerste test op haar programma: een 35 km.

Zondagochtend 17 maart 4.00 uur ben ik aan het werk. Hoewel ik pas om 22.00 ’s avonds vlieg, staat mijn wekker al vroeg. Om zo weinig mogelijk last te hebben van een jetlag heb ik de afgelopen dagen mijn bioritme al een beetje verschoven. Ik maak hierbij gebruik van een speciale lichtbril (Propeaq®). Toine Schoutens, de eigenaar van Propeaq, ontwikkelde speciaal voor deze reis een schema voor me. Het komt erop neer dat ik de afgelopen dagen steeds wat vroeger opstond en iets vroeger naar bed ging en zowel voor het slapen als bij het opstaan de bril draag met rode dan wel blauwe glazen. Hopelijk gaat me dit helpen om me straks sneller aan te passen. Niet overbodig, want vier dagen na aankomst staat de eerste test op het programma.

Vier weken geleden las ik een bericht op mijn Twitterfeed van onderzoeker Andy King. Een team onderzoekers, onder leiding van (dé) Louise Burke, was op zoek naar marathonlopers (mannen sub 2h28, vrouwen sub 2h41) om mee te doen aan een onderzoek naar maximale koolhydraatinname tijdens inspanning. Lopers van over de hele wereld werden uitgenodigd om naar het Australian Institute of Sport te komen en daar vier weken te verblijven (hallo state of the art zwembad, atletiekbaan en of course: zomer).

(tekst gaat verder onder foto)

Aan faciliteiten geen gebrek. (Foto: aangeleverd)

Als bewegingswetenschapper én sporter leek het me een geweldige kans: kijken hoe ze daar onderzoek doen en direct zelf als proefpersoon deelnemen. Met mijn eigen bedrijf kan ik bovendien vanaf elke locatie werken, dus stond me niets in de weg om deel te nemen. Wel had ik nog twee belangrijke vragen aan het onderzoeksteam: of ik als triatleet überhaupt mee kon doen – en dus naast de looptrainingen ook gewoon kon blijven fietsen en zwemmen – en of ik het zo kon plannen dat ik op tijd terug zou zijn voor het WK Triathlon in mei (Pontevedra, red.). Beide bleken geen probleem. Na overleg met coach Mirjam Weerd kon ik mijn ticket boeken en zo stapte ik zondag – gisteren – op het vliegtuig om via Dubai en Sydney in Canberra te belanden. De komende vier weken zal ik op 3athlon.nl een blog bijhouden over het onderzoek. Heb je specifieke vragen die je graag beantwoord wilt zien? Mail me dan op miriamvan_reijen@hotmail.com of stel je vraag aan de redactie van 3athlon: info@3athlon.nl.

Het onderzoek in het kort:

Als ik dinsdag aankom in Canberra heb ik vier dagen om te acclimatiseren. Zondag vindt de eerste echte test plaats: een 35km run waarvan de eerste 28 steady state, gevolgd door 7 km all-out. Twee dagen later wordt onder andere onze loopeconomie, onze VO2max en ons rustmetabolisme gemeten. Vervolgens begint de interventie van 17 dagen. Gedurende deze periode is het de bedoeling dat ik – als deelnemer aan de interventiegroep – tijdens elke looptraining 60-90 gram koolhydraten per uur inneem. De controlegroep moet het met 30 gram per uur doen. Daarnaast wordt de rest van mijn energieverbruik zo goed mogelijk bepaald en op basis hiervan krijg ik drie keer per dag een maaltijd voorgeschoteld. Meer of minder eten is niet de bedoeling. Na de 17 dagen herhalen de twee testen zich en worden de verschillen bekeken. Naast de looptrainingen volg ik gewoon mijn eigen fiets- en zwemprogramma.

Stay tuned tot de volgende blog! Tussentijds op de hoogte blijven? Dan kun je Miriam eventueel op Instagram en/of Strava volgen.