Het werd geen Kristian Blummenfelt, Jason West, Sam Long, Lionel Sanders of één van de andere grote favorieten, maar Rico Bogen. De jonge Duitser heeft zojuist een meer dan bijzondere dag beleefd door op indrukwekkende wijze het WK Ironman 70.3 te winnen. Youri Keulen en Menno Koolhaas beleefden ook een geweldige dag. Keulen rukte in de slotfase op naar een historische zesde plaats en Koolhaas rukte ook op naar een minstens zo mooie tiende plaats.

Van start tot finish hield 3athlon.nl een live ticker met constante updates en achtergronden bij. Die kun je hieronder teruglezen. Lees van beneden naar boven, zodat je een volledig beeld van de wedstrijd krijgt.

Live ticker:

Volledige top tien:

  1. Rico Bogen 3:32:22
  2. Frederic Funk +1:03
  3. Jan Stratmann +1:48
  4. Mathis Margirier +2:42
  5. Joshua Lewis +4:22
  6. Youri Keulen +5:34
  7. James Teagle +5:45
  8. Marc Dubrick +6:06
  9. Thor Bendix Madsen +6:06
  10. Menno Koolhaas +6:20

3:38:43: Ook Menno Koolhaas beleeft een geweldig looponderdeel en is erin geslaagd een finish binnen de top tien veilig te stellen! Tiende op 6:20 minuut van winnaar Bogen!

3:37:57: Hij doet het gewoon. Wát een run van Youri Keulen. Opgerukt naar een prachtige zesde plaats: gefinisht op 5:34 minuut achterstand van winnaar Bogen.

3:35:00 Frederic Funk finisht als tweede op 1:03 minuut achterstand van Bogen. Stratmann derde op 1:48 minuut.

3:33:00: Youri Keulen heeft Sam Long ingehaald en lijkt ook James Teagle nog op te rollen. Daarmee lijkt Keulen zesde te worden. Grandioos.  Menno Koolhaas elfde met nog een kilometer te gaan en op koers om tiende te worden.

3:32:22: Done & Dusted! Rico Bogen finisht en is de nieuwe Wereldkampioen Ironman 70.3! Indrukwekkend!

3:28:00: Margirier staat helemaal geparkeerd en verliest in de slotfase zijn podiumplaats. Stratmann vliegt hem voorbij en gaat toch derde worden. En daarmee is het volledig Duitse podium dus een feit.

3:24:00: Rico Bogen gaat het doen. Minder dan drie kilometer te gaan en zijn voorsprong op Funk is opgelopen tot 1:20 en Margirier loopt derde op 1:52. Stratmann lijkt de strijd om het brons te gaan verliezen, want verliest nu weer snel tijd op de mannen voor hem.

3:20:00: Alsof het niks is: Youri Keulen rukt op naar een achtste plaats. Hij is ook voorbij gegaan aan Justus Nieschlag. Ook Menno Koolhaas stijgt een paar plaatsen en ligt nu dertiende. Koolhaas loopt aanzienlijk harder dan de drie mannen voor hem – Dubrick, Bendix Madsen en Costes – en die liggen maximaal dertig seconden voor. Ook Koolhaas kan dus nog top tien finishen!

3:16:00: Geen genade van Funk. De Duitser versnelt door en loopt meteen weg bij Margirier. Maar, zijn tempo ligt lager dan dat van Bogen en dus lijkt het er – met minder dan vijf kilometer te gaan – serieus op dat Bogen wereldkampioen wordt.

3:14:00: Als Margirier zich niet herpakt zal ook Stratmann voorbij gaan aan de Fransman. Dat zou betekenen dat we met Bogen, Funk en Stratmann een volledig Duits podium krijgen. Maar, zover is het nog niet, want Margirier probeert koste wat kost aan te haken bij Funk. Eén ding is zeker: Stratmann loopt op dit moment zo’n zes seconden per kilometer sneller dan Margirier.

3:11:00: Zes kilometer te gaan voor Bogen en de Duitser ligt nog steeds op koers om een historische wereldtitel te grijpen. Tegelijkertijd loopt Funk aan Margirier voorbij en dat gebeurt op 1:10 minuut achterstand van Bogen.

3:08:00: Menno Koolhaas beleefde dan wel een moeizaam fietsonderdeel, maar tijdens het lopen heeft hij nieuwe energie gevonden. Zijn achterstand – ruim zeven minuten – blijft voorlopig gelijk en hij ligt op dit moment zestiende.

3:07:00: Youri Keulen nog steeds op een tiende plaats en inmiddels heeft hij Maximilian Sperl bijgehaald, dus hij ligt op koers richting plek negen. Naar achteren hoeft hij voorlopig niet te kijken, want Antony Costes, die nu achter hem ligt, moet eerst nog een minuut goedmaken.

3:04:00: Het gaan sowieso zware kilometers worden voor Bogen, want zijn voorsprong neemt toe, maar zijn gezicht toont steeds meer tekenen van vermoeidheid. De Duitser lijdt pijn.

3:01:00: De voorsprong van Bogen wordt groter en groter en tegelijkertijd lijkt Margirier nu de man die zich zorgen moet maken. Funk komt weer dichterbij en kijkt de Fransman al in de rug. Nog slechts twintig seconden zit er tussen de twee, terwijl Stratmann zijn dertig seconden achterstand niet kleiner krijgt.

2:56:00: Gaat Rico Bogen voor de grootste verrassing van dit WK zorgen? de Duitser is zojuist zijn tweede (van twee) looprondes gestart en heeft zijn voorsprong op Margirier uitgebreid tot 34 seconden. Het is knap, want zeker op de klimmetjes ziet het er bijzonder moeizaam uit. Funk volgt op 54 seconden en lijkt vooral alles op alles te moeten zetten om Stratmann niet voorbij te laten komen. Stratmann ligt vierde en loopt minder dan een halve minuut achter Funk.

2:53:00: Youri Keulen rukt op naar een tiende plaats en hij loopt indrukwekkend met een 3:26 pace. Zeker de Duitser Maximilian Sperl, nu zo’n 25 seconden voor hem, is nog op te rapen.

2:49:00: Volgens publiek langs de kant is Lionel Sanders uitgestapt nadat hij een penalty kreeg. Hij zou tegen IM CEO Andrew Messick hebben geschreeuwd dat hij nóóit meer een Ironman racet.

2:46:30: Jan Stratmann loopt nog steeds vierde – op 1:18 minuut – maar loopt nu vijf seconden per kilometer sneller dan Funk. Dertien kilometer te gaan dus ook voor Stratmann is er nog van alles mogelijk.

2:45:00: Bogen loopt sterk en verslapt niet. Toch blijft zijn voorsprong op Margirier – nu 23 seconden – steeds gelijk. Ook Funk volgt goed, maar loopt nu op 40 seconden achterstand. Bogen en Margirier lopen 3:23 per kilometer, terwijl Funk iets langzamer loopt met een 3:29 pace.

2:39:00: Terwijl Bogen vooraan lekker doortrekt, loopt Margirier nu langzaam maar zeker weg bij Funk. De strijd om het podium ligt helemaal open, maar lijkt zich wel voornamelijk rond deze mannen af te spelen. Alle mannen achter het drietal verliezen voorlopig tijd.

2:37:00: Na de eerste vier kilometer op het loopparcours gaat Rico Bogen met 15 seconden aan de leiding. Daarachter volgen Margirier en Funk, terwijl Jan Stratmann vierde ligt en op een minuut achterstand volgt. Joshua Lewis loopt nu vijfde op 1:24 minuut.

2:34:00: Terwijl Youri Keulen op dit moment elfde loopt, op 4:37 minuut achterstand, heeft Menno Koolhaas opnieuw veel tijd verloren. Terug in T2 was zijn achterstand opgelopen tot meer dan zeven minuten.

2:29:00: Funk en Margirier lopen nog steeds naast elkaar, maar krijgen nu bezoek van Rico Bogen. Sterker nog; de Duitser plaatst een versnelling en gaat meteen aan de twee voorbij.

2:25:00: Achter de kopgroep volgt de achtervolgende groep, met onder andere Sam Long en Youri Keulen, op vier minuten achterstand. Wat gaat Keulen doen tijdens de run?

2:23:00: Alle atleten lopen vandaag twee rondes, inclusief twee beklimmingen per ronde. Het loopparcours is zeker niet makkelijk.

2:22:00: In de eerste kilometer van het lopen gaan Margirier en Funk zij aan zij. Margirier is – op papier – de sterkere loper van de twee.

2:20:00: De kopgroep is in T2. Een snelle wissel zal hen naar de 21.1 kilometer hardlopen moeten voeren. In de laatste kilometers zijn Funk en Margirier twintig seconden weggereden bij Bogen, Stratmann, Nieschlag en Lewis.

2:18:00: De hoofdrolspelers van vorig jaar – Kristian Blummenfelt en Ben Kanute – hebben het vandaag helaas niet. Kanute rijdt op 7:15 minuut achterstand en Blummenfelt op 7:37 minuut. Ook Menno Koolhaas heeft het moeilijk en ziet zijn achterstand opgelopen tot ruim vijf minuten.

2:16:00: Met een nog steeds oplopende voorsprong – bijna 3:30 minuut – begint de kopgroep binnen nu en een paar minuten in ieder geval in een prachtige positie aan de afsluitende halve marathon. Op het spel staat de wereldtitel Ironman 70.3.

2:10:00: Met nog tien kilometer op de fiets te gaan, blijft de kopgroep van zes samen. Funk voert het veld nu aan en lijkt er nog een tandje bovenop te doen. Vlak voor de wisselzone volgt de steilste klim van de dag.

2:03:00: De achtervolgende groep met hier Youri Keulen in beeld, verliest nog steeds tijd op de koplopers, maar doet er alles aan zo snel mogelijk aan de run te beginnen.

2:01:00: Pijnlijk moment voor Kristian Blummenfelt: de Noor wordt door steeds meer mannen ingehaald en verliest veel tijd. Op dit moment ligt hij al meer dan vijf minuten achter op de koplopers. Titelprolongatie lijkt uitgesloten.

1:59:00: De eerste achtervolgende groep rijdt nu op meer dan drie minuten achterstand. Maar wat gaat Youri Keulen sterk. Hij steekt net voorbij aan Sam Long en als één van de snellere lopers binnen het profveld, liggen alle opties nog voor hem open. Lionel Sanders is uit deze groep gelost – door een penalty – en ligt op meer dan vier minuten achterstand.

1:56:00: De kopgroep voelt aan alles dat hun voorsprong steeds groter wordt en daarom wordt er goed samengewerkt. Twintig kilometer te gaan. Voorlopig is vooral de grote vraag: heeft Blummenfelt een off-day of gaat hij straks voluit tijdens de run?

1:52:00: Wat betreft de Nederlanders doet Youri Keulen nu dus goede zaken. Hij rijdt sterk mee in de achtervolgende groep en heeft onder andere Blummenfelt gelost. Ook Menno Koolhaas kan voorlopig dus niet mee.

1:50:00: Overigens is die grote achtervolgende groep ook uit elkaar gevallen. Lionel Sanders, Sam Long, Thor Bendix Madsen, James Teagle, Matt Trautman, Filipe Azevedo, Martin Ulloa en Antony Costes zijn over. Ook Youri Keulen rijdt in deze groep. Daar twintig seconden achter rijden Jackson Laundry, Franz Loeschke en Kristian Blummenfelt.  En daar weer achter volgt een wat grotere groep met onder andere Menno Koolhaas.

1:47:00: Het tempo van de kopgroep is in ieder geval indrukwekkend: de grote achtervolgende groep met mannen als Blummenfelt, Long en Sanders, verliezen opnieuw tijd en liggen nu bijna drie minuten achter.

1:44:00: Van de kopgroep is Nieschlag misschien wel de beste loper. Of beter gezegd; de loper met de hoogste maximale snelheid. Maar of dat er ook uitkomt op een halve marathon – na zo’n snel fietsonderdeel – is natuurlijk de vraag.

1:42:00: Met een gemiddelde van ruim 45 kilometer per uur zit er alweer ruim 60 kilometer op de fiets op. Sperl heeft de aansluiting met de kopgroep verloren en dus zijn naast Margirier en Funk alleen Bogen, Stratmann, Nieschlag en Lewis over.

1:40:00: Margirier is een man met een missie: met zo’n groot mogelijke voorsprong aan de run beginnen. Hij lijkt voluit te rijden op dit moment.

1:33:00: Slecht nieuws voor Miki Taagholt. Na mechanische pech heeft hij de wedstrijd beëindigd en hij is er kort over. “Dit is een grote tegenslag.”

1:27:00: Terwijl Margirier nu weer de kopgroep aanvoert, is het tempo opnieuw omhoog gegaan. Dat is meteen te zien in de verschillen, want de achtervolgende groep heeft zo’n twintig seconden verloren en rijdt nu op 2:30 minuut achterstand.

1:25:00: Voorlopig lijkt de wedstrijd een beetje ‘voort te kabbelen’. In de kopgroep van zeven gaat het ongeveer even hard als in de achtervolgende groep en dus blijft het verschil gelijk. Veertig kilometer op de fiets te gaan en dus begint nu het zwaarste gedeelte.

1:20:00: Menno Koolhaas en Youri Keulen handhaven zich uitstekend in de grote groep. Mocht de situatie zo blijven, is er perspectief want beide mannen zijn zeer sterke lopers. Maar, de tweede helft van het fietsonderdeel moet nog beginnen en die tweede helft is zwaarder – met meer klimmetjes en slechter wegdek – dan de eerste helft.

1:18:00: De achterstand van de grote groep blijft constant rond de twee minuten en dus gelijk. Dat zegt behoorlijk wat over het tempo van Funk.

1:15:00: Terwijl Frederic Funk aan kop sleurt, kost dat ook een aantal mannen de aansluiting. Vooral Lewis en Nieschlag lijken de aansluiting met de kopgroep te verliezen. Vooral Kanute verliest veel tijd; hij rijdt nu op 1:25 minuut achterstand.

1:12:00: In de grote groep rijdt Menno Koollhaas nu achter Kristian Blummenfelt. Toch niet iets dat je iedere dag meemaakt.

1:06:00: Funk voert het tempo even flink op aan de kop van de wedstrijd. De Duitser rijdt met 5.1 watt per kilo.

1:03:00: het is een lastige positie voor Kanute, want hij rijdt daarmee solo en een beetje in niemandsland. Op 1:20 minuut achter de Amerikaan – en dus 1:40 minuut achter de koplopers – rijdt een enorme groep van 25 atleten. In die groep Sam Long, Lionel Sanders, Kristian Blummenfelt (foto) en ook de Nederlanders Youri Keulen en Menno Koolhaas.

1:01:00: De kopgroep bestaat uit Maximilian Sperl, Mathis Margirier, Frederic Funk, Rico Boegen, Jan Stratmann, Justus Nieschlag en Joshua Lewis. Ben Kanute volgt als achtste, maar ligt twintig seconden achter de leiders.

59:00: De weersomstandigheden zijn een stuk ongunstiger dan gisteren. Het regent bij vlagen behoorlijk en de wegen zijn inmiddels volledig nat.

57:00: Sam Long en Lionel Sanders rijden dan wel op meer dan twee minuten achterstand; ze halen wel heel veel mannen in. Ze hebben al zo’n vijftien posities gewonnen.

56:00: De kopgroep is nu uitgegroeid tot een groep van zeven atleten. Onder andere powerbiker Frederic Funk is aangesloten – en heeft daarmee bijna een minuut goedgemaakt.

48:00: Hou je vast; de eerste vijftien kilometer ging in een gemiddelde snelheid van ongeveer 48 kilometer per uur. Bizar.

44:30: Blummenfelt mag dan wel in een groepje zitten, met onder andere Thor Bendix Madsen en Antony Costes, maar toch is hij tien seconden verloren en ligt hij nu op 1:41 minuut achterstand. Ook Lionel Sanders en Sam Long verliezen voorlopig wat tijd en rijden nu op bijna 2:30 minuut achterstand. Youri Keulen is inderdaad door hen bijgehaald en rijdt nu bij deze twee kanonnen.

43:30: Menno Koolhaas heeft wat moeite met het hoge fietstempo en ligt nu twaalfde op 1:17 minuut achterstand. Natuurlijk ligt hij nog steeds goed in de mix.

42:40: Na de eerste vijftien kilometer hebben we Mathis Margirier, Rico Boegen en Justus Nieschlag aan de leiding. Tien seconden daarachter volgen Jan Stratmann en Maximilian Sperl en twintig seconden achter de koplopers volgen Johsua Lewis en Ben Kanute.

40:00: Youri Keulen zit in een achtervolgend groepje en heeft na de swim wat tijd goed te maken richting de kop van de wedstrijd. Gemakkelijk zal dat niet zijn.

37:00: De mannen in de kopgroep lijken allemaal een beetje bang voor penalty’s. Gisteren zagen we veel vrouwen in de penalty box en niemand wil bij elkaar in het wiel zitten. Nu gaat Jan Stratmann naar voren en dus voert de Duitser de wedstrijd aan.

35:00: De wegen zijn behoorlijk vochtig. Laten we hopen op niet al te veel lekke banden of – erger – crashes.

33:00: De Fransman Mathis Margirier neemt nu de leiding in de kopgroep over. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat hij zich op de fiets doet gelden. Margirier is misschien niet de grootste favoriet voor de overwinning, maar absoluut een meer dan gevaarlijke outsider.

31:00: Prachtig om Menno Koolhaas in de voorlopige kopgroep te zien:

29:30: Het fietsparcours is één ronde van 90 kilometer. Taylor Knibb, die gisteren voor de tweede keer op rij wereldkampioene werd, liet weten dat de tweede helft van het fietsparcours veel zwaarder is dan de eerste helft. Er worden behoorlijk wat klimmetjes overwonnen.

25:00: Helaas ook niet de gedroomde swim voor Youri Keulen. Hij ging als 33e richting TA en had toen een achterstand van 1:35 minuut. Het is niet uitgesloten dat hij straks zal worden ingehaald door Sanders en Long en dan kan aanhaken.

24:00: Kristian Blummenfelt heeft een bijzonder slechte swim. De titelverdediger komt als 28e uit het water en heeft een achterstand van 1.16 minuut. Lionel Sanders en Sam Long komen op iets meer dan twee minuten uit het water, maar zitten wel bij elkaar en dat kan op de fiets wel eens voor vuurwerk zorgen.

23:30: De verschillen zijn minimaal, want daarachter volgen vrijwel alle grote namen. De eerste negentien mannen zitten binnen twintig seconden van elkaar.

22:43: Uiteindelijk is het Justus Nieschlag die als eerste uit het water komt. Hij wordt direct gevolgd door Jorgen Gunderson, Marc Dubrick, Rico Boegen, Ben Kanute en ook Menno Koolhaas.

20:00: In de laatste meters van het zwemmen ontstaan er toch nog wat verschillen en lijkt een klein groepje mannen zich los te weken van de grotere groep. Dit alles onder aanvoering van Marc Dubrick.

19:00: De mannen gaan richting de swim-exit en dan kunnen we de eerste balans opmaken.

15:00: Het is een behoorlijk fysieke swim. De mannen ‘vechten’ met elkaar om goede posities en proberen allemaal in de groep te zitten.

12:00: Er slaagt nog niemand in écht weg te zwemmen. Veel mannen liggen in een lang lint en grotere groep. Marc Dubrick gaat aan de leiding op dit moment.

7:30: Beide mannen zitten in de grote groep, dus het lijkt erop dat vooral Long boven zichzelf uitstijgt op dit moment.

7:00: Sam Long ligt in de voeten van Kristian Blummenfelt. Dat kan twee dingen betekenen: Long heeft een bijzonder goede swim vandaag of Blummenfelt een bijzonder slechte.

4:00: We mogen Youri Keulen en Menno Koolhaas ook vooraan het veld verwachten; beide mannen staan bekend als goede zwemmers.

3:00: Het is in ieder geval Ben Kanute, altijd één van de snelste zwemmers en vandaag te herkennen aan de groene badmuts, die in de achtervolging gaat.

01:00: Het veld wordt meteen uit elkaar getrokken. Het is nog onduidelijk wie er aan de leiding liggen, wat het zijn twee atleten met witte badmutsen (die dus geen vooraf bepaalde kleur hebben gekregen) maar het gaat hard!

00:00: En we zijn onderweg. Het WK Ironman 70.3 voor mannen!

-4:00: Waar we gisteren geen Nederlandse deelnemers hadden, kunnen we vandaag genieten van Youri Keulen en Menno Koolhaas. Keulen focust zich vol op Middle Distance races, terwijl Koolhaas over twee weken ook aan de start staat van het EK Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam.

-6:00: Met nog zes minuten tot de start worden de profatleten één voor één naar voren gehaald. Het gaat beginnen!

-18:00: Een aantal deelnemers van de PTO Asian Open, waaronder Kristian Blummenfelt en Jason West, zijn de afgelopen dagen behoorlijk ziek geweest. Hopelijk zijn ze genoeg hersteld om vandaag te pieken.

-21:00: Alle deelnemers van vandaag:

-23:00: Na het drama van gisteren, waarbij de livestream van het WK Ironman 70.3 (vrouwenrace) er bijna een uur uit heeft gelegen, kiest Ironman er voor de race niet opnieuw via Outside Watch uit te zenden maar via haar eigen YouTube-kanaal.

-26:00: Dit is het zwemparcours van vandaag: een van ‘A naar B’ voordat alle atleten richting hun fiets mogen.

-28:00: De omstandigheden zien er super uit. In tegenstelling tot gisteren schijnt het zonnetje. Wel lijkt er iets meer wind te staan, al is het nog te verwaarlozen.

-30:00: Met nog dertig minuten tot de start is duidelijk dat er ook vandaag – net als gisteren bij de vrouwen – met wetsuit gezwommen wordt. Watertemperatuur: 18.9 graden.