Op de altijd bijzondere, mooie en niet veel voorkomende 1/3e afstand hebben Bram Smit en Lara Truter zojuist toegeslagen bij de Stadstriathlon Weert: beide atleten wonnen met een indrukwekkende marge en gingen er dus met een welverdiende overwinning vandoor.

Voor Bram Smit begon aanvankelijk nog een flinke achtervolging op de fiets; iets waar hij met groot succes in slaagde. Na het zwemmen lag hij zesde en had hij een achterstand van zo’n drie minuten op koploper Jardy van den Heuvel, maar Smit reed zo sterk dat hij al na iets meer dan dertig kilometer was opgerukt naar de tweede plaats en bij de koploper aansloot. En hij deed zelfs meer dan dat, want nam ook de leiding in de wedstrijd over. Bij het ingaan van T2 was zijn voorsprong op Van den Heuvel al uitgelopen tot 2:30 minuut en daarmee kon hij redelijk comfortabel aan de afsluitende run beginnen.

Tijdens het hardlopen kwam Van den Heuvel nog wel dichterbij, maar écht spannend werd het niet meer omdat ook Smit er een sterk tempo op nahield en nergens inkakte. Hij won de wedstrijd uiteindelijk in een tijd van 2:44:29. Van den Heuvel werd tweede in 2:45:49. Raoni Schrijvers maakte het podium compleet – en volledig Nederlands – door in een tijd van 2:51:55 als derde over de streep te komen.

Voor de winnares – Lara Truter – werd het een mooie maar eenzame dag; al na het zwemmen had ze een voorsprong van bijna drie minuten op haar eerste achtervolgsters en dat zou gedurende de dag ook niet meer veranderen. Sterker nog; haar voorsprong werd groter en groter en al vroeg werd duidelijk dat Truter de race zou winnen. Dat deed ze in een tijd van 3:14:50 en daarmee bleef ze onder andere voor de Belgische Hanne Degreef, die tweede werd in 3:20:49. Dianne van Dijk werd derde in 3:29:51.