51 jaar, maar de Britse Chris Hopkinson houdt nog wel van een uitdaging. Over een paar weken gaat hij van start aan aan misschien wel zijn zwaarste fietstocht ooit: binnen 24 uur wil hij, samen met een paar anderen, 1000 kilometer op Zwift afleggen. Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van 41.67 kilometer per uur.

Ironisch genoeg spreken we Hopkinson tijdens een ‘groepsrit’, ook op Zwift. In een peloton werd twee weken terug 105 kilometer gereden op een gemiddelde snelheid van 38 kilometer per uur. Voor veel (tri)atleten is die 100 kilometer op Tacx al een te grote barrière, want ‘saai’ en ‘eentonig’. Voor Hopkinson dus niet, zo blijkt als we kort met hem aan de praat raken. ,,Ik heb meer lange tochten op Zwift gereden en die eerste uren vliegen altijd zo voorbij. Ik zet een muziekje op of kijk wat films en documentaires. Pas naar het einde toe wordt het zwaarder, maar dat vind ik nooit zo erg. Dat heb je buiten ook.”

Hopkinson zal gedurende de 24 uur gemiddeld zo’n 240 Watt trappen om zijn beoogde snelheid en daarmee dus ook afstand te halen. Dat is behoorlijk doortrappen. ,,Verstand op nul en gaan. Het is een kwestie van niet te lang nadenken over wat voor bizars je eigenlijk doet. We gaan het zien.”