De Britt Russ Cook gaat de hele wereld over – althans zijn prestatie – en dat is zo gek ook niet: de ultraloper volbracht deze week een monstertocht van 16.250 kilometer in 350 dagen. Hardlopend welteverstaan: hij liep de volle lengte van het Afrikaanse continent.

Vorig jaar ging Cook van start op Kaap Agulhas, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika. Tijdens zijn tocht, waarbij hij maar liefst 650.000 euro ophaalde voor het goede doel, doorkruiste hij zestien landen. Inmiddels is hij gefinisht in het noorden van Tunesië.

Los van de fysieke ongemakken, had Cook te maken met diverse tegenslagen tijdens zijn tocht. Al in de tweede maand werden Cook en zijn team door een gewapende bende overvallen in Angola, waarbij niet alleen telefoons en camera’s werden gestolen, maar ook paspoorten en visa. Richting het einde van de tocht – na 278 dagen – kwam echter een nog grotere tegenslag: de autoriteiten van Mauritanië en Algerije lieten het niet toe dat Cook de grens overstak. Daarop plaatste Cook een emotionele video op X, waarin hij aangaf dat dat het einde van zijn tocht betekende. Die video werd door meer dan twaalf miljoen mensen gezien, waaronder Elon Musk en Britse politici, en dat leidde ertoe dat Cook uiteindelijk toch de grens mocht oversteken.