Podium WK Zofingen

Jack Niessen is zondag derde geworden bij de M55 op het WK Powerman Duatlon. Het Zwitserse Zofingen is voor duatleten wat Hawaii voor triatleten is. Jack hield samen met Alex Lamberix en Pim De Kok de Nederlandse eer hoog, bij ontbreken van elite atleten. De winst ging voor het tweede jaar op rij naar de Fransman Gaël Le Bellec en de Britse Emma Pooley.

Le Bellec maakte dit jaar het verschil tijdens de 150 km fietsen. Na de eerste 10 km lopen kwam hij op korte afstand van vier leiders in de wisselzone. Daarbij Pieter Rijnders, Anthony Leduey, Tony Orvain en Felix Köhler. Le Bellec ging er in het fietsen samen met Rijnders, Leduey en Köhler vandoor, maar halfweg trok de regerende wereldkampioen alleen in de aanval. Rijnders, Leduey en Köhler kregen in de slotronde het gezelschap van 5 achtervolgers, waarbij Seppe Odeyn. Die ging samen met Sören Bystrup door bij de laatste beklimming van de Bodenberg.

Le Bellec was dan al buiten schot. De Fransman wisselde met 7’30 voorsprong op Odeyn en Bystrup. Rijnders en Diego Van Looy volgden nog een stuk verderop. Odeyn en Bystrup bleven nog een tijdje samen lopen, maar Seppe, met “koersklakske”, versnelde even over halfweg de laatste 30 km lopen. Hij kwam nog fel terug op Le Bellec, maar die liep vlot naar zijn tweede wereldtitel op rij. Gaël is na Olivier Bernhard en de broers Vansteelant nog maar de vierde man die er in slaagt om twee opeenvolgende zeges te behalen in Zofingen. Seppe Odeyn pakte het zilver en Bystrup het brons. Rijnders kwam compleet leeggestreden binnen op de vierde plaats. Diego Van Looy werd elfde overall en tiende elite.

Pim De Kok leek even op weg naar het beste Nederlandse resultaat, streed op de fiets nog mee voor een podiumplaats bij de M30 maar viel daarna uit bij het lopen. Alex Lamberix pakte een zevende plaats bij de M35. De in Zwitserland woonachtige Nederlander zette een degelijke wedstrijd neer. Ook Jack Niessen deed het uitstekend. De Spanjaard Gonzalez bleek vanaf het begin te snel in de M55 age group, maar Jack volgde zijn eigen tempo en leek op zilver af te stevenen. Pas in de slotfase moest hij de tweede plaats laten aan de Amerikaan Barry Lewis. Met zijn bronzen medaille zorgde hij voor het beste Nederlandse resultaat.

Bij de vrouwen zette de Britse Emma Pooley de tweede snelste tijd ooit neer. Een nieuw parcoursrecord zat er deze keer niet in voor de vice-olympische kampioene tijdrijden van 2008 want ze kreeg het lastig in de laatste 7,5 km lopen. Pooley moest zelfs een paar keer wandelen, maar het verschil was toen al meer dan 13 minuten met de jarige Julia Viellehner. De Duitse pakte het zilver. Het brons was voor Susanne Svendsen uit Denemarken.

Rob Woestenborghs was als Powerman-ambassadeur ook aanwezig. Hij nam deel aan de short distance race en won die met sprekend gemak. Henry Dullink pakte de overwinning op de korte afstand in zijn age group.

Zofingen 2015 results