De Franse Cassandre Beaugrand was iedere ronde voorin het veld te vinden, maar sloeg tijdens de laatste korte triathlon toe met een sterk looponderdeel. Het was dan ook Beaugrand die zegevierde in deze eerste wedstrijd van de Super League Triathlon Championship Series. De tweede plaats tijdens SLT Championship Series in Londen ging naar de Amerikaanse Taylor Spivey (+0:02) en de Engelse Georgia Taylor-Brown werd derde (+0:18). Rachel Klamer ging namens Nederland van start, maar de atlete moest in de derde ronde de wedstrijd verlaten.

Atleten raceten vandaag het Triple Mix Format. Dat betekent dat atleten eerst twee korte triathlons raceten – 300 meter zwemmen, 4 kilometer fietsen en 1600 meter lopen – vanuit een massa start. De eerste triathlon zou een standaard swim-bike-run zijn. Daarna begonnen atleten met lopen, waarna ze fietsen en tot slot zwommen. De tijdsverschillen uit deze eerste twee races bepaalden de startposities in de laatste ronde, waarin atleten een bike-swim-run raceten. Tussen de eerste twee races hadden atleten twee minuten rust en voor de laatste race was dat vier minuten.

Ronde één: swim-bike-run

Na het eerste zwemonderdeel was het Beaugrand die als eerste uit het water was en vervolgens ook als eerste het fietsparcours bedwong. Daarmee won de Franse een zogeheten ‘short chute’ voor haar team, waarbij één van de atleten later in de race – op een moment naar keuze – een stuk van het loopparcours af zou mogen snijden. Beaugrand werd gevolgd door de Australische Emma Jeffcoat, de Engelse Sian Rainsley, Taylor-Brown en vervolgens de Engelse Sophie Coldwell. Klamer kon geen aansluiting vinden bij de eerste groep en kwam dan ook in een achtervolgende groep terecht.

Het was Jeffcoat die in het zadel aanvankelijk aanvallend reed. De atlete reed voorin de kopgroep, die tien atleten telde. Een groep met daarin zo’n tien atleten – waaronder dus Klamer – volgde slechts enkele seconden later. Na het fietsonderdeel was het Taylor-Brown die als eerste in én uit de tweede wisselzone was, waardoor een atleet uit haar team later een ‘short chute’ zou mogen inzetten.

Tijdens het lopen viel Taylor-Brown aan. De atlete kwam als eerste over de streep na deze eerste ronde. Spivey werd tweede (+0:02), Beagraund derde (+0:02) en Coldwell vierde (+0:04). Klamer passeerde de streep op 39 seconden afstand van Taylor-Brown als zestiende.

Ronde twee: run-bike-swim

Na een ongestructureerd begin – de atleten stonden bij de verkeerde startstreep – ging de tweede ronde ‘ineens’ van start. Sommige atleten kwamen zo achterin de groep te liggen en liepen direct achter de feiten aan. Beaugrand en Potter vonden een positie voorin de race en liepen er samen sterk vandoor. Het was uiteindelijk Beaugrand die als eerste de fiets op sprong, Potter volgde als tweede en Taylor-Brown mocht als derde haar fietsschoenen aantrekken. Klamer wisselde als vijftiende (+0:20).

De eerste groep telde zo’n tien atleten, maar een enkeling waaide er voor de wissel af. Zo wisselden acht atleten gelijktijdig naar het zwemonderdeel. Klamer wisselde als elfde op 21 seconden afstand.

Na het zwemmen was Spivey als eerste over de finishline. Beaugrand werd tweede (+0:01), Coldwell derde (+0:04) en Taylor-Brown vierde (+0:05). Klamer passeerde de streep als veertiende (+0:36).

Ronde drie: bike-swim-run

Spivey mocht als eerste van start, Beaugrand volgde zo’n zes seconden later als tweede en Taylor-Brown op ongeveer tien seconden als derde. Spivey wist lang alleen op kop te blijven tijdens het fietsen, maar uiteindelijk voegden Beaugrand, Taylor-Brown en Coldwell zich toch bij haar. Potter kon niet tot dit groepje komen en wisselde als vijfde op zo’n dertig seconden.

Na het zwemonderdeel mocht Spivey als eerste beginnen aan het lopen. Beaugrand en Coldwell begonnen zo’n vier seconden later op een gedeelde tweede plaats en Taylor-Brown lag na het zwemmen zes seconden achter en wisselde las vierde. De achterstand van Potter liep in het water op tot 50 seconden en zo was het wel duidelijk dat de eerste vier dames het podium in zouden delen. Klamer moest na het fietsen om nog onbekende reden de wedstrijd verlaten.

Tijdens het lopen kon Spivey een snel naderende Beaugrand niet voor blijven. Zo haalde de Franse atlete Spivey na enkele minuten in. Taylor-Brown raapte ondertussen Coldwell op en kwam zo op een derde plek te lopen, maar Spivey en Beaugrand waren al te ver uit beeld voor de Engelse om nog aanspraak te kunnen maken op de winst of een tweede plaats. Vlak voor de finish verloor Spivey de aansluiting met Beaugrand en zo was het Beaugrand die zegevierde. Spivey werd tweede en Taylor-Brown passeerde de streep met een derde plek.