Claudia Striekwold legde gister in de Ardennen het snelste de iconische route van de Nisraman af en pakte zo de titel bij de dames. ,,Het was echt een feestje, deze wedstrijd. En dan eindelijk een lintje”, vertelt Striekwold met een lach. ,,Ik heb wel vaker wedstrijden gewonnen, maar was nog nooit door zo’n lint (zie foto, red.) gelopen. Dat was de eerste keer!”

Na een bijzondere triathlon met 1000 meter zwemmen, 42 kilometer racefietsen, achttien kilometer mountainbiken en tien kilometer trailrunnen, stopte Striekwold de klok op 4:13:24. De tweede en derde vrouw volgden op ruime afstand van Striekwold. Dit waren de Nederlandse Margriet de Beus (+12:42) en de Franse Elodie Ciré (+48:06).

Blijven gassen
De eerlijke Striekwold vermeldt daar wel meteen bij dat er eigenlijk maar weinig dames waren: ,,Ik zag er nog geen tien ofzo; aan de groene badmutsjes te zien”, lacht de atlete. Maar dat maakt haar prestatie er zeker niet minder om. Al na het zwemmen nam Striekwold straf de leiding in de race: ,,Het zwemmen was gelukkig met wetsuit, dat was voor mij wel een voordeel als slechte zwemmer. Van een paar vrouwen wist ik wel dat ze hard kunnen fietsen.” Maar Striekwold liet zich niet passeren: ,,Ik dacht dat als ik met fietsen kon blijven gassen, het wel vol te houden moest zijn. Normaal kom ik op de fiets pas goed in de wedstrijd, maar nu ging het zwemmen dus gelukkig al lekker.”

(tekst gaat verder onder foto)

Striekwold na het zwemmen. (Foto: Aangeleverd)

900 hoogtemeters 
Het eerste fietsonderdeel – op de weg – vond plaats over twee rondes van 21 kilometer. ,,De 900 hoogtemeters maakten dit wel pittig”, vertelt Striekwold over het parcours. ,,Ik heb een beetje gedoseerd gereden. De eerste ronde heb ik het even aangekeken, in de tweede ronde heb ik het tempo iets opgevoerd. Ook wetende dat er daarna nog een pittige MTB-ronde kwam.” Gelukkig wist de atlete wat ze daarvan kon verwachten: ,,Deze had ik verkend en dus wist ik dat er een paar pittige afdalingen en klimmetjes in zaten.”

De racefiets in plaats van tijdritfiets 
Tijdens het eerste fietsonderdeel verkoos Striekwold de racefiets boven de tijdritfiets: ,,Aangezien ik tijdens de Inferno over een paar weken (een zelfde soort wedstrijd in Zwitserland, red) ook op de racefiets ga.” Sowieso bleek dit een goede keus te zijn aangezien één van de klimmen maar liefst 23% steil was. ,,Dat was met de tijdritfiets wel pittig geworden”, lacht Striekwold.

(tekst gaat verder onder foto)

Een pittig fietsparcours. (Foto: Sportevents.be)

Een mooie race
Voor liefhebbers van de natuur – en wie is dat nou niet – blijkt de omgeving van de Nisraman echt genieten: ,,Overal vette uitzichten, het is constant gaaf en er is geen moment dat je verveeld raakt.”

Zo vindt ook het lopen plaats midden tussen deze mooie natuur: ,,Het lopen was een hele vette ronde. Het gebied, Nisramont – waar je ook zwemt – is heel gaaf. Je loopt een deel langs het water, waarvan zeker vijf kilometer heel technisch. Daarna kreeg je een aantal ‘vertical K’s’”, lacht Striekwold. ,,Dan had je een touw nodig om naar boven te komen. Het ging recht omhoog. Meer klimmen en klauteren dan rennen eigenlijk. Super vet! En dan moet je in de laatste kilometer nog een klim naar boven, maar je ziet al wel de finish en hoort de speaker.”

Eerst vakantie en dan nog de Inferno
Nu eerst even vakantie: ,,Dit is een mooie laatste wedstrijd voor de Inferno.” Vandaag pakt de atlete haar spullen in voor een welverdiende vakantie in Italië. Deze wordt afgesloten met een vergelijkbare triathlon in Zwitserland, maar dan over langere afstanden.

Het podium bij de dames. (Foto: Sportevents.be)