Al na het zwemmen ging de Amerikaanse Collin Chartier aan de leiding tijdens Ironman 70.3 Cartagena, en ondanks de scherpe concurrentie van de Braziliaanse Igor Amorelli wist hij deze positie ook tot aan de streep vast te houden. Zo was het dus Chartier die zegevierde na 3:43:39 uur. Amorelli volgde als tweede op 3:07 minuut achterstand en het brons ging naar de Braziliaanse Bruno Matheus (+7:16).

Tijdens het fietsen en lopen ontstond er nog een spannende battle tussen Chartier en Amorelli. Amorelli – die als vierde uit het water kwam – baande zich snel een weg naar voren op de fiets en kwam zo samen met Chartier aan de leiding. Bij ingang van T2 was het Amorelli die met een kleine voorsprong van vijftien seconden als eerste zijn fiets terug in de rekken hing. Tijdens het lopen maakte Chartier echter snel duidelijk dat hij nog een stel frisse benen tot zijn beschikking had en zo kwam hij Amorelli al binnen de eerste vijf kilometer voorbij. Met dank aan een halve marathon van 1:17:03 wist Chartier zijn positie vast te houden en zo tilde hij dan ook het lint op bij de finish. Extra bijzonder aangezien de atleet eerder deze week verklaarde de afgelopen 2,5 jaar veel last te hebben gehad van een gebroken sleutelbeen, die destijds door een arts niet zo werd herkend. Terwijl hij enkele dagen van tevoren nog aangaf twijfels te hebben over de mobiliteit van zijn schouder voor het zwemonderdeel, leek hij vandaag nergens last van te hebben.

Bij de dames een wat eentonig wedstrijdbeeld waarin de Amerikaanse Kelsey Withrow de hoofdrol op zich nam. Net als bij de mannen lag de winnares al na het zwemmen op kop, echter ervaarde zij een stuk minder tegenstand van achter en zo leek de winnares al snel bepaald. Met een eindtijd van 4:30:17 bevestigde Withrow de verwachtingen en claimde zij haar titel. De Amerikaanse Laurel Wassner en Venezolaanse Susana Guillen vochten in de laatste kilometers nog om het zilver. Wassner trok aan het langste eind en passeerde zo als tweede de streep (+11:10). Guillen zakte vervolgens hard terug en verdween om een nog onduidelijke reden zelfs uit de wedstrijd. Zo pakte de Colombiaanse Maira Alejandra Varga onverwachts het brons (+26:47).