Na vorige week al een prachtige overwinning bij Challenge Canberra, heeft Daniel Baekkegard zojuist zijn tweede Australische overwinning binnen een week geboekt. Na een wedstrijd waarin hij van start tot finish vooraan racete, zegevierde hij bij Ironman Busselton. Dat deed hij in een razendsnelle tijd van 7:34:23.

Al meteen tijdens het zwemmen zat Baekkegard er goed bij, al werd hij toen nog omringd door zes andere mannen. Eenmaal uit het water, na 47:40 minuut, zag de Deen onder andere Sam Appleton, Steven McKenna, Jack Sosinski, Caleb Noble, Aichlinn Oreilly en Scott Steenberg bij zich. Ook op de fiets bleven deze mannen een behoorlijke tijd bij elkaar.

Noble en Sosinski waren de eersten die er af moeten, na ongeveer zestig kilometer, en daarmee viel dus de eerste schifting binnen de kopgroep. Ondertussen ging het vooraan steeds harder en na 120 kilometer resulteerde dat in een situatie waarbij alleen nog McKenna, Baekkegard en Steenberg aan de leiding reden.

Toen Baekkegard na 140 kilometer ook McKenna en Steenberg achter zich liet, leek het erop dat hij in zijn eentje naar T2 zou rijden. Niets was minder waar, want van achteruit kwam Matt Burton ineens ijzersterk naar voren gereden: hij maakte 4:30 minuut zwemachterstand goed, sloot aan bij Baekkegard en uiteindelijk kwamen de twee tegelijkertijd terug in T2. De eveneens sterk fietsende Nick Thompson was inmiddels opgerukt naar een derde plaats en mocht 50 seconden achter de leiders aan zijn marathon beginnen.

Terwijl Thompson al meteen vanaf de eerste loopkilometers veel tijd verloor, kon ook Burton slechts een paar kilometer aanhaken bij Baekkegard. De Deen bleek veel te sterke loopbenen te hebben en liep uiteindelijk op indrukwekkende wijze naar de overwinning: 7:34:23. Burton (7:40:28) en Thompson (7:48:23) werden tweede en derde.