2020 was dan wel een jaar waarin atleten niet veel konden reizen en net zo min konden meedoen aan wedstrijden, maar dat betekent niet dat viervoudig Hawaii-winnares Daniela Ryf niks geleerd heeft. Sterker nog, de Zwitserse trekt behoorlijk wat lessen uit het afgelopen jaar, zo blijkt uit een bericht dat ze op social media heeft gepost.

“Terwijl 2020 mentaal een zwaar jaar was voor atleten, wil ik niet klagen, kijk ik liever terug en onthoud ik wat ik heb geleerd. 2020 was een echte uitdaging voor me. Ik zat vast in een situatie die ik niet kon veranderen: dat dwong me om vanuit een ander perspectief naar dingen te kijken en het gaf me de tijd en de moed om ‘oude projecten’ af te maken, zoals mijn studie ‘Food Science’. En ik heb nieuwe dingen voor de toekomst ontdekt, over wat ik wil in het leven. Ik heb kunnen werken aan mijn zwemmen, fietsen en lopen én mijn voetblessure kon herstellen omdat ik niet meer reisde. Daarnaast heb ik mijn trainingen meer consistent opgebouwd ten opzichte van voorgaande jaren, als investering in aankomend seizoen.”

Volgens Ryf is dat ook precies de reden waarom ze ooit atlete werd. “Ik heb nieuwe doelen ontdekt en dat heeft mijn ogen voor de toekomst geopend. Ik geloof dat wat ik ontdekt heb ‘pure training’ is en het steeds consistenter sterker en fitter worden, is waar ik altijd van gehouden heb en wat me nog steeds blij maakt.”