Zwarte koffie, trainen en dan pas ontbijten. Daniela Ryf stelt haar ontbijt niet zelden uit tot na de eerste training van de dag. Of dat nu een zwem-, fiets- of looptraining is. Zo streng als ze voor zichzelf is in de ochtend, zo relaxt is ze verder als het op voeding aan komt. Calorieën worden niet geteld, een wijntje af en toe is geen probleem en ook chocolade past weer in haar dieet. Dat was vroeger wel eens anders, vertelt ze in een uitgebreid interview met Red Bull.

“Ja, ik eet wel eens patat. Natuurlijk hangt het dan ook af van de hoeveelheid die je eet. Als ik in goed gezelschap ben, of ik heb er zin in, drink ik ook gewoon een glas wijn bij de maaltijd.” Toen Ryf zich voorbereidde op de Olympische Spelen van 2008, was haar dieet aanzienlijk minder vrij. “Dat was een extreme ervaring. We waren enorm gefocust op gewicht en ik mocht daardoor bijvoorbeeld acht maanden lang geen enkel stuk chocolade eten. Ik realiseerde me dat dat niet het juiste en gezonde pad voor mij was, vooral voor mijn hoofd niet. Ik ontdekte dat ik een bepaalde balans nodig heb.”

Chocolade mag Ryf van zichzelf dus weer gewoon eten, maar ‘s ochtends slaat ze dat over. Net als de rest van haar ontbijt. Althans, de atlete stelt het uit tot na de eerste training. “Het is goed om je lichaam af en toe in de problemen te brengen”, aldus Ryf. “Tijdens iedere race kom je in de situatie terecht dat je lichaam te weinig voeding krijgt. Daarom train ik mijn celstofwisseling op deze manier. En er is ook een voordeel: als je echt leeg bent, smaakt je ontbijt veel beter.”

Terwijl vezelrijke voeding als groenten, fruit en bijvoorbeeld volkoren pasta normaal gesproken een groot onderdeel uitmaken van Ryf’s dieet, dat dus vooral gefocust is op veel eten, verandert dat daags voor de wedstrijd. De focus ligt dan nog steeds op veel eten, maar wel simpel. “Je moet eigenlijk zo eenvoudig mogelijk eten die dagen”, legt Ryf uit. “Vezels zijn bijvoorbeeld leeggewicht; die kunnen leiden tot maagproblemen.”

Niet alleen in de dagen voor de wedstrijd moet je veel eten, maar uiteraard ook tijdens de race heb je deze brandstof hard nodig. Maar eigenlijk is kauwen dan al teveel moeite. Ryf gebruikt daarom tegenwoordig, net als veel pro triatleten, alleen vloeibare voeding in een wedstrijd.  “Vroeger probeerde ik nog wel energie te halen uit crackers of een reep, maar eerlijk gezegd kost het teveel moeite om tijdens een race in iets te bijten”, vertelt ze aan Red Bull.