Dat er voorlopig geen wedstrijden meer zijn door het coronavirus, ging er bij drie atleten van triathlonvereniging De Dolfijn niet helemaal in. Om niet alleen maar te trainen en toch af en toe een soort wedstrijdprikkel te hebben, begonnen Erik Brandsma, Martin Verheesen en Wouter Dijkshoorn deel te nemen aan Team Time Trials via World Tactial Racing Leagues (WTRL) en Zwift. De drie raakten zo enthousiast dat ze clubgenoten uitnodigden en zo reeds al vier teams vormden. Nu hoopt De Dolfijn ook andere verenigingen in Nederland enthousiast te maken voor deze virtuele wedstrijden. Dijkshoorn vertelt ons waarom het zo leuk is en hoe je met je vereniging deel kunt nemen. ,,Zo hebben we toch een beetje een teamcompetitie”, reageert hij enthousiast. ,,Je fietst natuurlijk alleen, maar het is wel leuk om een klassement bij te houden en elkaar uit te dagen.”

,,Het leuke aan deze wedstrijden is dus dat je als team meedoet – we zien elkaar natuurlijk niet meer met zwem-, fiets- en looptrainingen – dus we wilden toch een beetje voor verbinding zorgen”, vertelt Dijkshoorn. Aan de hand van je FTP word je ingedeeld in een groep. Zo heeft De Dolfijn net als met de Teamcompetities verschillende divisies. ,,Wij vormen nu samen met ons Eredivisie en 1eDivisie team één ploeg. Je schrijft je in voor een bepaalde categorie – afhankelijk van hoe sterk je bent – en doet dan mee aan een bestaande wedstrijd. Zo hebben wij de afgelopen keer bijvoorbeeld tegen 28 ploegen gestreden van over de hele wereld.”

Communiceren tijdens de wedstrijd 
Verenigingen kunnen deelnemen met een team van vier of acht atleten, waarbij de snelste vier finishtijden voor het klassement tellen in het geval van acht deelnemers en de drie tijdsnelsten in het geval van vier deelnemers. Het zorgt ervoor dat er behoorlijk wat tactiek bij komt kijken en goed samenwerken is dan ook belangrijk. Daarom communiceert een team ook constant tijdens de wedstrijd, al is het maar met gehijg: ,,Je kunt van alles gebruiken, maar wij gebruiken Discord; dat is in de gamewereld heel groot. We loggen voor de wedstrijd in en kunnen dan gewoon met elkaar kletsen via een oortje. Je hoort dan af en toe wel wat gehijg, maar we proberen vooral goed te communiceren wie de kop over moet nemen.”

Virtueel fietsen vraagt om een net andere tactiek 
In het begin kan het online racen wel even wennen zijn ten opzichte van buiten rijden. ,,Het is soms wel even moeilijk inschatten hoeveel je precies moet leveren om de kop over te nemen zonder dat je wegrijdt”, legt Dijkshoorn uit. Maar het went snel: ,,Onderhand raken we al wel meer op elkaar ingespeeld.”

Verschillende parcoursen
Iedere week gaat de wedstrijd over een ander virtueel parcours. Zo bevat het soms veel hoogtemeters en is het een andere keer juist weer heel vlak. ,,En als je in iemand zijn wiel zit, heb je ook écht veel voordeel. Toen ik vorige week op de achtste positie fietste, leverde ik beduidend minder dan mijn FTP en op kop zit ik er juist boven. Maar je hebt dus af en toe ook de kans om uit te rusten.” Het feit dat er verschillende parcoursen zijn, zorgt dat iedereen wel eens goed tot zijn recht komt. ,,De ene keer valt de één af en de andere keer de ander.”

Racen tegen Turijn, de ETU en een handleiding 
Via Martin Breedijk heeft Dijkshoorn ondertussen contact met mensen bij de ETU om zelfs internationaal met teams tegen elkaar te gaan racen. Dit was al snel geregeld en zo volgt deze week al de eerste wedstrijd tussen twee triathlonteams: ,,Donderdag gaan we al strijden tegen een team uit Turijn. En we hebben ondertussen een handleiding geschreven, zodat meer teams mee kunnen gaan doen.” Deze handleiding – hier te vinden voor atleten en hier voor teamcaptains – is wel echt nodig, want het proces om aan te melden is ingewikkeld en wordt dan ook het beste uitbesteed aan één persoon: ,,Je moet als vereniging één captain aanwijzen, die alles regelt en iedereen inschrijft. Het aanmelden is wel ietwat complex.”

Dijkshoorn, Brandsma en Verheesen zien het al helemaal voor zich. ,,Het zou leuk zijn als bijvoorbeeld Hellas ook meedoet en dat je dan kan zien dat wij vijf seconden achter hen staan in het klassement en dat we dus de volgende week nog beter ons best moeten doen om het gat te dichten.”