Het was een tweestrijd om van te smullen; Jan Frodeno en Jonas Schomburg legden elkaar zojuist het vuur aan de schenen tijdens Ironman 70.3 Andorra. Uiteindelijk was het Frodeno die in de tweede helft van de run toesloeg en de overwinning naar zich toe trok.

Het zal een welkome overwinning zijn voor Frodeno, die eindelijk weer weet wat winnen is na een periode van lang blessureleed. Dit jaar maakte hij zijn comeback, maar échte topklasseringen bleven nog uit.

Schomburg was op z’n minst de man waar in het begin naar gekeken werd, want de Duitser maakte in het water meteen zijn ambities duidelijk en toen hij na 22:41 naar T1 mocht, lag hij 44 seconden voor op Antony Costes en 47 seconden op Frodeno. Costes zou op de fiets snel wegzakken en vervolgens ontvouwde zich er een fenomenale strijd tussen de twee Duitse landgenoten.

Daarbij was het mooi om te zien dat Schomburg op de beklimmingen steeds rap uitliep op Frodeno, soms tot wel ruim twee minuten, maar Frodeno die tijd weer goedmaakte in de afdalingen en op de vlakkere stukken. Zo ontstond er een echt jojo-effect dat tot en met T2 duurde. Daar was het overigens nog steeds Schomburg die aan de leiding ging, 1:08 minuut voor Frodeno.

Het kostte Frodeno vervolgens ruim de helft van de halve marathon om de leiding over te nemen, maar toen was het toch echt gedaan met Schomburg. Frodeno liep vervolgens naar de overwinning en zag zijn voorsprong in de laatste kilometers nog behoorlijk toenemen. Frodeno won de race in een tijd van 4:25:47. Schomburg werd tweede in 4:28:39 en de Spanjaard Jordi Montraveta Moya derde in 4:32:50.