Wanneer we het einde van het jaar – en daarmee dus ook het begin van het nieuwe jaar – naderen, begint het bij veel triatleten alweer te kriebelen. Steeds vaker hoor je het woordje ‘Egmond’ voorbijkomen. Wedstrijdgroepjes worden gemaakt en 13 en 14 januari 2024 worden met viltstift in de agenda omcirkeld. Geen wonder ook, want de tot een klassieker geworden NN Egmond Halve Marathon staat dan weer op het programma, evenals de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace. De échte bikkels gaan natuurlijk voor het Combiklassement, waarbij je beide events in één weekend combineert.

Het is inmiddels een begrip onder triatleten: op zaterdag (13 januari in 2024) op de mountainbike volle bak knallen tijdens de GP Groot Egmond-Pier-Egmond en een dag later (zondag 14 januari in 2024) de hardloopschoenen aan om mee te doen aan de NN Egmond Halve Marathon. Het Combiklassement telt de eindtijden van beide races bij elkaar op en zo ontstaat er aan het einde van het weekend een klassement, waarin triatleten niet zelden een prominente rol spelen. Dat zal in 2024 niet anders zijn. De magie rondom het Combiklassement is prominent aanwezig; vaak reizen complete groepen trainingsmaatjes/vrienden af richting de kustplaats, klaar voor twee dagen sportspektakel én gezelligheid.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Combiklassement Egmond (Foto: aangeleverd)

Sportspektakel: grootste Europese strandrace en spectaculaire halve marathon

Dat sportspektakel wordt dus afgetrapt met wat de grootste MTB-strandrace van Europa is; jaarlijks gaan er 4.000 deelnemers van start tijdens de GP Groot Egmond-Pier-Egmond race. 38 kilometer wordt er gebuffeld over het strand, eerst heen en dan dezelfde route weer terug. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de strandrace haast mythische proporties aannemen en zwaar is ‘ie eigenlijk altijd. Zwaarste punt ligt misschien wel in Wijk aan Zee, waar je een 500 meter lange klim met een maximaal stijgingspercentage van 8% krijgt te verwerken. De klim is weliswaar kort en venijnig, maar kent in zijn steilste stuk een stijgingspercentage dat vergelijkbaar is met de Cauberg. Wanneer je uiteindelijk, na 38 kilometer dus, de legendarische finish op de boulevard van Egmond aan Zee bereikt, zit het er echter nog niet op, want een kleine 24 uur later mag je opnieuw los, maar dan hardlopend.

Tijdens de NN Egmond Halve Marathon mag je opnieuw rekenen op een fantastische organisatie, in handen van Le Champion. Zowel over het strand van Egmond als door de aangrenzende duinen leg je 21.1 afwisselende en uitdagende kilometers af: het gebied staat bekend als een waar hardloopwalhalla. De eerste zeven kilometers gaan over het strand – door veel deelnemers gezien als het meest uitdagende gedeelte van het parcours – waarna je bij Castricum aan Zee afslaat en je via de duinen weer richting Egmond terugkeert. Ook die laatste kilometers zijn allesbehalve makkelijk, voornamelijk dankzij de korte maar pittige klimmetjes. Genieten wordt het sowieso, want de terugweg voert voornamelijk door het Noordhollands Duinreservaat; een prachtig natuurgebied waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Egmond Combiklassement (Foto: aangeleverd)

Inschrijven óf win gratis startbewijs Combiklassement op 3athlon.nl

Vorig jaar werd het podium van het Combiklassement bij zowel de mannen als vrouwen sterk bezet door triatleten/duatleten. Bij de mannen zagen we Menno Munster, Yennick Wolthuizen en Wouter Dijkshoorn op het podium, terwijl de winst bij de vrouwen naar Mariëlle Trouwborst ging. Op het podium werd zij vergezeld door Dieuwertje Bax en Trudy Veenstra.

Inschrijven voor de 2024-editie van de NN Egmond Halve Marathon, de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace én/of het Combiklassement verloopt via deze link.

Wat moet je doen voor gratis startbewijs?

Via 3athlon.nl kun je ook een gratis startbewijs winnen voor het Combiklassement: dat betekent dus dat je op zaterdag 13 januari 2024 gratis mee kunt doen aan de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace en op zondag 14 januari 2024 gratis mee kunt doen aan de NN Egmond Halve Marathon. Stuur vóór donderdag 16 november een mail naar tim@3athlon.nl en laat weten waarom juist jij dat gratis startbewijs verdient! Iemand anders aandragen is ook toegestaan.

Op vrijdag 17 november maken we de winnaar op 3athlon.nl bekend.