Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Joey van ’t Verlaat zit middenin zijn opbouw richting komend seizoen.

De trainingsweken van Joey van ’t Verlaat staan momenteel in het teken van omvang maken. ,,Het duurt nog even voordat ik mijn eerste wedstrijd ga doen, dus ik ben nu nog met de basis bezig”, legt Van ’t Verlaat uit.

Een lichte blessure in het begin van de winter zorgde er wel voor dat hij wat gas terug moest nemen. ,,Ik heb een aantal weken wat minder gelopen, omdat ik last had van mijn scheenbeen. Het was in principe een beginnende shinsplint, maar het was niet zo erg dat het echt zo genoemd kon worden.” Door direct te minderen met lopen heeft Van ’t Verlaat een serieuze blessure kunnen voorkomen. ,,Ik heb nu nergens last meer van en kan pijnvrij lopen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Van ‘t Verlaat met zijn Eredivisieteam Rogelli TriMates. (Foto: Facebook Joey van ‘t Verlaat)

Techniek bijschaven
Afgelopen maanden heeft Van ’t Verlaat zich vooral gefocust op het zwemmen. ,,Daar verlies ik nog teveel op in mijn wedstrijden”, stelt hij. ,,Ik ben meer gaan zwemmen dan afgelopen jaar en heb mijn techniek bijgeschaafd. In plaats van 4-5 keer, zwem ik nu 5-6 keer per week, waarvan vier keer bij de zwemvereniging zodat er continu op mijn techniek wordt gelet. Ik heb zeker vooruitgang geboekt.”

Aangezien het fietsen al een van zijn sterkere punten is, ging daar de afgelopen tijd minder aandacht naar uit. ,,Dat is al een van mijn betere punten, dus bij het fietsen heb ik mezelf vooral gericht op onderhouden. Ik heb veel op de mountainbike gefietst om aan mijn techniek te werken.”

Dat zal van pas gaan komen tijdens het NK Cross Duathlon in Austerlitz, de wedstrijd waar Van ’t Verlaat zijn seizoen mee zal openen. Daarna volgt in mei het NK sprint en zal Van ’t Verlaat racen voor Rogelli TriMates in de Eredivisie. Maar voor het zover is, staat er eerst nog een trainingsstage op het programma. ,,Eind februari ga ik met het RTC twee weken naar Mallorca om te trainen. Ik begin mijn seizoen pas in april/mei, dus het is niet zo dat we daar de puntjes op de ‘i’ gaan zetten. Het is vooral fijn om er even tussenuit te zijn en mezelf volledig op het trainen te focussen.”

Komend seizoen zal Van ‘t Verlaat die focus moeten verdelen tussen triathlon en zijn eindexamens die hem in mei staan te wachten. Daarnaast zal de overstap van de junioren naar de senioren een uitdaging worden. ,,Het wordt anders dan de afgelopen jaren. Bij de senioren gaat het natuurlijk een stuk harder. Ik durf niet te zeggen hoe ik er nu voor sta, het ligt eraan hoe erg ik mezelf deze winter heb verbeterd met het zwemmen.”