Met dikke viltstift staat 27 juni rood omcirkeld in de agenda van Dennis Ouwerkerk. De 29-jarige gymdocent, vroeger fanatiek korfballer, staat dan namens KiKa Extreme ingeschreven voor Ironman 70.3 Westfriesland: niet alleen omdat hij graag die sportieve uitdaging aangaat, maar ook omdat hij minstens zo graag een steentje bijdraagt: “Voor al die mensen die door waarschijnlijk de moeilijkste tijd van hun leven gaan.”

Ouwerkerk doelt daarmee logischerwijs op kinderen die geconfronteerd worden met kinderkanker, maar ook hun ouders, gezinsleden, familie en naasten. “KiKa Extreme gaat natuurlijk vooral om kinderen. Ik sta in het basisonderwijs en werk met zo’n 270 kinderen waar ik een band mee heb opgebouwd.” Toch kwam de echte ‘wake-up call’ voor Ouwerkerk toen hij onlangs zelf voor het eerst vader werd. “Op het moment dat je je eigen kleine op de wereld ziet komen en je beseft dat je daar je hele leven voor verantwoordelijk bent, dan heb je extra het besef dat het voor sommige mensen niet zo vanzelfsprekend is dat hun kindje gezond is. Als ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen, een mooi geldbedrag kan verzamelen en mezelf tegelijkertijd sportief kan uitdagen, dan is dat hartstikke mooi.”

‘Ben competitief, dus wil een leuke tijd halen’

De teller staat voor Ouwerkerk inmiddels op een kleine 2200 euro – een bedrag dat hij ‘slechts passief’ bij elkaar wist te krijgen door vooral familie, vrienden en kennissen te vragen via berichtjes op Whatsapp en sociale media en tevens een bedrag dat hij minimaal verwacht te verdubbelen – maar ondertussen wordt er natuurlijk ook al getraind. Niet zo gek ook, want Ouwerkerk hoopte in 2020 zijn eerste kwart triathlon te volbrengen, maar zo ver kwam het niet door alle afgelastingen door corona en dus wordt Ironman 70.3 Westfriesland hoogstwaarschijnlijk zijn eerste triathlon ooit. ,,Ik kijk er naar uit, maar zie er ook tegenop. Ik ben gymdocent en dus ben ik ook redelijk competitief. Ik wil wel een leuke tijd halen: het liefst duik ik onder de zes uur. Het wordt hard werken, want ik heb dus gewoon een baan, ben net vader geworden en dan zitten we in de tijd dat de meeste trainingen moeten worden afgewerkt, ook nog eens midden in een verhuizing.”

‘Zie het meeste op tegen de halve marathon’

Toch heeft Ouwerkerk er vooral veel zin in. ,,Toen ik een tijdje terug een racefiets kocht, zocht ik een sportieve uitdaging. Een vriend van me stuurde een flyer door van KiKa Extreme en toen heb ik me redelijk impulsief aangemeld. Ik had meteen zoiets van ‘let’s go’.” Toch zal het geen makkelijke opgave voor Ouwerkerk worden. “Ik heb het geluk dat ik de zwemtechniek al goed onder controle heb – al is 1.9 kilometer borstcrawl in buitenwater natuurlijk wel iets anders dan in het zwembad – en heb ook wel wat ervaring op de fiets. De afgelopen maanden heb ik vooral de focus op het hardlopen gelegd. Daar zie ik het meeste tegen op: een halve marathon nadat je al gezwommen en gefietst hebt.”

Ondanks dat Ouwerkerk nu nog niet volle bak traint (‘Het is nog off-season, dus dan hoeft het ook nog niet zo’), zal hij zeker in 2021 de intensiteit opschroeven. “Ik heb het geluk dat ik fit ben en mijn conditie in orde. Vanaf maart wil ik sowieso alle onderdelen één keer per week gaan doen.”

‘De verhalen die je over kinderkanker hoort, slaan in als een bom’

Eén ding is zeker, aan sportieve motivatie geen gebrek en ook aan intrinsieke motivatie om iets te betekenen voor het goede doel – in dit geval KiKa Extreme – ontbreekt het Ouwerkerk niet. “De verhalen die je over kinderkanker hoort, slaan in als een bom. Dan kun je alleen maar hopen dat ons dit bespaard blijft. Maar, na deze triathlon kan ik in ieder geval zeggen dat ik er iets aan heb gedaan om het goede werk dat KiKa Extreme mogelijk maakt, te ondersteunen.”

Geld ophalen: ‘Doe wat bij je past’

Die eerder genoemde 2200 euro – doneren kan nog steeds – werd dus vooral passief opgehaald door Ouwerkerk, maar de komende maanden zal hij nog actiever gaan werven. “Ik ben bijvoorbeeld nog van plan om vanuit het onderwijs activiteiten op te gaan starten. In januari hebben we een wintersportdag op school – als het doorgaat – waarin leerlingen mogen snowboarden. Daar wil ik dan een sponsordag van maken. Alle kinderen krijgen dan een blaadje met stempels die ze kunnen halen, iedere keer als ze beneden komen. Die stempels zijn dan logischerwijs geld waard en ik kan uit ervaring spreken: dan gaat het hard.” Ouwerkerk heeft ook nog eens het geluk dat hij samen met twee vaders van school meedoet en geld inzamelt én zijn werkgever zeer positief tegen hun doelen aankijkt. “Volgens mij is het vooral belangrijk dat je iets doet waar je goed in bent, als je geld probeert in te zamelen. Ben je bakker? Verkoop wat Kerststollen tegen een iets hogere prijs en leg de winst aan de kant. Ben je belastingadviseur? Doe andermans belastingaangifte en gebruik het geld dat je normaal zou rekenen dit keer voor het goede doel. Wees creatief en doe wat bij je past.”

‘Sport is emotie’

Maar dan dus 27 juni, want uiteindelijk moet het dan gebeuren voor Ouwerkerk. In Hoorn hoopt hij onder die zes uur te duiken tijdens Ironman 70.3 Westfriesland. “Ik kijk vooral uit naar het gevoel van voldoening als je de streep passeert. Het wordt zes uur afzien, maar dat is wel lekker als je sport. Het wordt een triomf om dit met z’n allen te beleven. Misschien zal er een traan komen, maar dat hoort erbij. Sport is emotie.”