Het zijn de even vervelende als soms onontkoombare berichten: topsporters die tijdens of, zoals in dit geval na hun carrière, moeite hebben om hun leven in goede banen te leiden. De Amerikaanse Michael Phelps heeft op sportgebied alles gewonnen wat er te winnen valt, pakte onder andere 28 Olympische medailles en 27 wereldtitels, maar nu kampt hij met zware depressies. “Hoe kunnen we je helpen? Want ik weet niet wat ik zou doen zonder jou”, stuurde zijn vrouw Nicole Johnson dan ook eerder deze maand de wereld in via social media.
Naar schatting vijftig miljoen dollar op zijn bankrekening, een prachtige vrouw, drie jonge kinderen en dus de mogelijkheid om terug te blikken op misschien wel de meest indrukwekkende sportcarrière uit de historie: het blijkt niet genoeg voor Phelps om gelukkig te zijn. Eerder verklaarde hij al aan de Amerikaanse sportzender ESPN dat het hem niet volmaakt gelukkig maakt. De pandemie maakt het er voor hem niet makkelijker op: “Wil je mijn waarheid kennen? Wil je weten hoe het met me gaat? Hoe ik met de quarantaine en de wereldwijde pandemie omga? Laat ik het zo stellen: ik adem nog. Ik ben het gewend om te reizen, om mensen te ontmoeten. De situatie is waanzinnig en mijn emoties gaan alle kanten uit. Mijn lontje is kort. Ik kan zo makkelijk uitbarsten. Nooit eerder voelde ik me zo overweldigd. Soms wil ik me gewoon als een balletje oprollen en wil ik alleen zijn.”
Het is een terugkerend beeld bij Phelps, die door de jaren heen al verschillende interviews gaf waarbij hij liet optekenen niet lekker in zijn vel te zitten, zelfmoord te hebben overwogen en zwaarmoedig te zijn. Daarnaast werd hij al eens gearresteerd voor rijden onder invloed en raakte hij in opspraak door een foto waarop te zien is dat hij hasj rookt.
Eén ding is zeker: zijn vrouw ziet geen andere uitweg dan het onderwerp nu nog meer bespreekbaar te maken. “Vroeger dacht ik nog dat ik hem weer ‘goed’ kon maken. Dat ik zijn therapeute kan zijn en kan zijn wat hij nodig heeft. Maar intussen heb ik geleerd dat ik niet de baas kan zijn over zijn emoties, hoe graag ik dat ook zou willen.”
Een uitgebreider verhaal staat op ad.nl.
Denk je zelf aan zelfmoord? Praat erover! Dat kun je anoniem en in volledig veilige setting doen via de zelfmoordpreventielijn 0900-0113 of te chatten via 113.nl. Dit kan 24/7, anoniem en vertrouwelijk.