Het was een chaotische race, waarna maar weinig atleten in de resultatenlijst overbleven, maar Diede Diederiks gooide vandaag namens Nederland de hoogste ogen tijdens de duathlon World Games; een groot evenement voor sporten die geen plek hebben op de Olympische Spelen. De race werd gewonnen door de Belgische Maurine Ricour in 2:01:38 uur. De Japanse Ai Ueda sleepte het zilver binnen (+0:20) en de Venezolaanse Joselyn Brea Abreu maakte het podium compleet (+1:04). Karin Nieuwenhuijsen en Ann Schoot Uiterkamp komen wegens een diskwalificatie niet meer voor in de uitslagenlijst.

Het was aanvankelijk Schoot Uiterkamp die goed voorin de race meekwam. De atlete wisselde na het eerste looponderdeel in de kopgroep. Nieuwenhuijsen lag op dit moment een kleine minuut daarachter en Diederiks keek tegen bijna twee minuten achterstand op. Tijdens het fietsen ontstond echter een bijzonder frustrerende situatie, aangezien verschillende groepjes verkeerd fietsten. Schoot Uiterkamp beleefde niet alleen daardoor een dramatische race, want eerder reed ze al lek waardoor de atlete afzakte naar de achtervolgende groep. Het was juist die groep die uiteindelijk – per ongeluk – het parcours afsneed, waardoor al deze atleten – ook Schoot Uiterkamp en Nieuwenhuijsen – uit de uitslagenlijst werden gehaald.

Genoemd mag worden dat Nieuwenhuijsen – als ze niet gediskwalificeerd was – een goede race zou hebben neergezet. Zou je de tijd die de kopgroep verloor wegens het afsnijden, compenseren, zou Nieuwenhuijsen als achtste overall zijn gefinisht. In de uitslagenlijst komt ze echter niet voor, aangezien de atlete dus gediskwalificeerd werd voor het verkeerd rijden. Schoot Uiterkamp reed uiteindelijk nog een tweede keer lek en werd ook gediskwalificeerd voor het onbedoeld afsnijden.

Diederiks beleefde ondanks haar op het oog nette zevende plek een wat zware race. De atlete finishte 5:24 minuut na de winnares, maar zag veel atleten voor zich uit de uitslagenlijst verdwijnen gezien de vele zwarte kaarten die achteraf werden uitgedeeld. Ook Diederiks fietste gezien de rommelige organisatie niet het juiste parcours, maar dat leverde haar geen voordeel op. In tegendeel, de atlete maakte juist extra meters.