Het is een prestatie van wereldformaat: Diego van Looy heeft gisterochtend een dik persoonlijk record op de marathon gelopen. Toen de Belgische triatleet onlangs hoorde dat de Embrunman niet doorging, een wedstrijd waar hij eerder al de eerste Belg was die won, liet hij al vrij snel weten zichzelf te gaan uitdagen met een zelf georganiseerde marathon. Zijn doel: zijn persoonlijk record van 2:29:19 uur aanscherpen. En dat lukte, want gisterochtend liep Van Looy naar een prachtige tijd van 2:24:20 uur, een verbetering van maar liefst bijna vijf minuten.

(tekst gaat verder onder video)

‘Laatste 5 km kon ik opnieuw 3:15 minuut per kilometer lopen’

Aangemoedigd door vrienden en supporters slaagde Van Looy er dus in zijn persoonlijk record dik te verbeteren. Met zijn eindtijd kan hij terugkijken op een marathon waarin hij gemiddeld 3:25 minuut per kilometer liep. Hoewel Van Looy al om 8:30 uur vanochtend startte, maakte de warmte het snel zwaar. ,,De eerste 10 km lag ik nog perfect op schema voor een tijd van 2:20 uur, maar toen zette de hitte op en kreeg ik het wel even moeilijk. Rond 30 kilometer kwam ik er gelukkig opnieuw door en de laatste 5 kilometer kon ik zelfs opnieuw een tempo van 3:15 minuut per kilometer lopen. Dat was goed genoeg voor 2:24:20 uur.”

Deze week vertrekt Van Looy naar Alpe d’Huez om daar een hoogtestage af te werken. Eerder liet hij al optekenen dat hij dit najaar zijn marathontijd opnieuw zal proberen te verbeteren, maar dan in een officiële marathon.