Het is een prima prestatie: in een zeer sterk deelnemersveld werd Donald Hillebregt vannacht (Nederlandse tijd, red.) 33e bij de ITU World Cup in het Nieuw-Zeelandse New Plymouth. ,,Ik had startnummer 64, dus als je dan 33e wordt, is dat niet slecht. Maar je wil altijd beter”, blikt hij na de race terug.

Met ‘altijd beter’ doelt Hillebregt dan op een plaats binnen de top twintig. Maar, zo erkent hij ook, met het sterke deelnemersveld dat vandaag aan de start stond, mag je zeker ook tevreden zijn met die 33e plaats. ,,Misschien had ik wat meer verantwoordelijkheid moeten nemen tijdens de race, maar dit soort sterke deelnemersvelden ben ik ook niet echt gewend. Dat moet ik dan nog leren.”

Tijdens het zwemmen zat Hillebregt, ondanks behoorlijk wat golfslag, mooi mee in de kopgroep. Tijdens het fietsen verliepen de eerste twee kilometer ook nog prima, maar op een heuveltje explodeerde de boel. ,,Toen kwam ik in een tweede groepje te zitten. We reden op zo’n 15 seconden achter de kopgroep: we bleven ze constant zien, maar kleiner werd het gat niet meer.”

Volgens Hillebregt was het fietsen bijzonder zwaar. ,,Iedereen met wie ik sprak, vond dat ook. Er zat een steile klim in, maar verder was het eigenlijk ook nergens vlak. Steeds heuvels. Telkens dacht je dat je er was, maar kwam er weer een helling. Iedereen ging helemaal kapot.”

Tijdens het lopen haalde Hillebregt af en toe nog wat mensen in, maar hij vond wel dat zijn looptijd – 16:38 minuut over 5 kilometer – wat harder had gekund. ,,Ik vind het vooral jammer dat ik een goed trainingsblok heb gedraaid in aanloop naar deze race, maar dat kwam er vandaag niet helemaal uit.”

Voor Hillebregt is het nu vooral afwachten of hij kwalificatiepunten – dat is iedere race weer het doel – heeft verzameld. ,,Dat hangt van één seconde af. Ik finishte in een tijd van 58 minuten, 53 seconden en 4 tienden. Mijn eindtijd hebben ze omhoog afgerond, naar 58:54. Net te weinig voor punten, terwijl 58:53 wel voldoende had geweest. De ITU kijkt nu of ze mijn tijd niet naar beneden moeten afronden. Volgens mij is dat veel logischer.”

De wedstrijd werd overigens gewonnen door de Australiër Luke Willian (56:05). Hij bleef de Duitse Justus Nieschlag (56:11) en Nieuw-Zeelander Sam Ward (56:11) voor. Menno Koolhaas, de tweede Nederlander die aan de start stond, stapte na twee kilometer op de fiets uit.