Na vier teleurstellende races op rij – Yokohama, Lissabon, Arzachena en Leeds – waar Donald Hillebregt telkens achterin het veld streed om de laatste posities, wacht de regerend Nederlands Kampioen Sprint een zwaar, maar vooral ook spannend weekend. Morgen – zondag 13 juni – heeft Hillebregt nog één kans om zijn grote doel te halen: stijgen op de wereldranglijst en een plek binnen de top 140 bemachtigen. Om dat doel te behalen, moet hij tijdens de World Triathlon Cup in het Mexicaanse Huatulco zeventiende of hoger finishen.

Overigens is die top 140-notering niet per se het einddoel van Hillebregt; die notering zou hem vervolgens het recht kunnen geven op een afvaardiging naar de Olympische Spelen in Tokyo. Met de nadruk op ‘kunnen’, want die afvaardiging zou dan alleen gelden voor de Mixed Team Relay, waar naast Maya Kingma en Rachel Klamer ook Jorik van Egdom en Marco van der Stel voor staan genoteerd. Mocht Hillebregt zich nog binnen die felbegeerde top 140 weten te nestelen, zou het in theorie kunnen dat één van de andere mannen zijn plekje moet afstaan aan Hillebregt, al is die kans klein. “Ik zie die top 140 en Tokyo als twee dingen. De top 140 is iets dat ik kan doen, iets dat ik zelf in eigen hand heb. Tokyo zie ik ook als doel, al zit daar meer onzekerheid in. Dat heb ik juist niet in eigen hand. Ik benader het als een soort ‘tweestapsraket’. Eerst het een, dan het ander. Ik zie het ook zeker niet als onmogelijk dat ik bij de twee snelste van de Mixed Team Relay hoor. Maar goed, eerst die top 140 en anders worden het de Olympische Spelen van Parijs.”

‘Meedoen om spek en bonen is kut’

Hoe waren de afgelopen weken voor Hillebregt? Kan hij de slechte resultaten naast zich neerleggen en lukt het hem nog om zich op te laden voor nieuwe races? “Qua uitslagen snap ik die vraag, maar tegelijkertijd heb ik maar één uitschieter nodig om die top 140 binnen te komen. Daarom pak ik al deze races elke week weer mee. Het is ook een beetje een vertekend beeld: de afgelopen wedstrijden kwam ik er gaandeweg vaak achter dat er geen kwalificatiepunten meer inzaten. Dan liet ik het een beetje vieren en koos ik ervoor om de wedstrijd rustig uit te lopen en energie te sparen voor de komende wedstrijden. Maar, natuurlijk is het zo dat meedoen om ‘spek en bonen’ ontzettend ‘kut’ is.

‘Showtime’

Hillebregt is de eerste die toegeeft dat hij altijd racet om te winnen. “Maar ik wil gewoon naar de Olympische Spelen. Dat is mijn droom. Als dat makkelijk zou zijn, zou iedereen het doen. En eerlijk: hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze nog in de strijd zijn om die droom te verwezenlijken?”

Als Hillebregt zondag dus top 17 finisht, is het verwezenlijken van die droom in ieder geval een stapje dichterbij. “Het wordt lastig, maar ik denk dat het kan. Ik ga strijden tot het einde: het is heet en de luchtvochtigheid is hoog, dus je weet dat er mensen kapot zullen gaan. Dit is mijn laatste kans om het te doen. Nu moet het gebeuren. Showtime.”