Na het nieuws dat de Long Distance Ironman in Maastricht niet meer zal plaatsvinden, volgt er vandaag meer slecht nieuws voor de sport in Limburg. Door voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Sittard-Geleen moeten verschillende trainingscentra, waaronder NTC Triathlon, vrezen voor hun voortbestaan zo staat te lezen in De Limburger

Op de Sportzone in Sittard-Geleen zijn meerdere nationale- en regionale trainingscentra (NTC’s en RTC’s) gevestigd, waaronder dus het NTC triathlon. Op alle trainingscentra samen (naast triathlon onder andere wielrennen, hockey, atletiek, handbal, turnen en vrouwenvoetbal), is de gemeente Sittard-Geleen van plan een half miljoen euro te bezuinigen. Voor het NTC Triathlon, dat jaarlijks een bijdrage van zo’n 100.000 euro ontvangt (van alle sporten veruit het meest, red.), zou dit de doodsteek kunnen betekenen. De bezuinigingen op triathlon, wielrennen en handbal zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, daar dit de ‘speerpuntsporten’ van de provincie zijn.

Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlonbond, geeft bij De Limburger aan de ontwikkelingen in de gaten te houden. ,,Als dit gaat gaat gebeuren, zal dat consequenties hebben.” Op de vraag of het NTC Triathlon kan blijven bestaan zonder de subsidie, geeft Groenman geen antwoord. Hij wil eerst een gesprek met wethouder Jos Bessems afwachten dat half november zal plaatsvinden. ,,Tot donderdag wisten wij niets over de geplande bezuiniging. Niemand van het gemeentebestuur heeft hierover contact met ons opgenomen, dus we zijn wat overrompeld.”

De besparing van 500.000 euro moet in 2021 ingaan en is onderdeel van een omvangrijk bezuinigingsplan van de gemeente van in totaal 11 miljoen euro meldt De Limburger. Het NTC werd in 2007 opgericht.