Na een flink zware inspanning, zeker in de winter, kan het bijzonder lekker zijn om onder een warme douche te stappen. Even lekker relaxen en je lichaam tot rust brengen. Een logische keuze, maar of je daar ook verstandig aan doet, is een tweede: een koude douche (minimaal tien graden en maximaal 15 graden, red.) biedt namelijk een heleboel voordelen. We zetten ze voor je op een rij.
Spierpijn:
Koud water voelt dan misschien onprettig, het zorgt er wel voor dat je bloedvaten vernauwen en het bloed sneller stroomt. Daardoor voer je veel sneller de afvalstoffen in je spieren af. Dit bevordert je herstel en daarmee ook je volgende prestaties
Zuurstof:
Het koude water zorgt er ook voor dat je dieper zult gaan ademen en dus meer zuurstof opneemt. Ondertussen klopt je hart sneller en – zoals gezegd – stroomt je bloed sneller. Inderdaad: een natuurlijke dosis energie.
Minder kilo’s:
Veel sporters bewegen uiteraard om af te vallen of – op z’n minst – op gewicht te blijven. Goed om te weten is dat je lichaam in lage temperaturen bruin vet aanmaakt. Dat vet wordt dan weer omgezet in lichaamswarmte en gebruikt daar energie voor, waardoor je makkelijker kilo’s kwijtraakt.
Relaxed:
Hoe fijn is het als je lekker in je vel zit, je vrolijk bent en het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen? Door het koude water op je lichaam zouden je hersenen neurotransmitters aanmaken waarvan je blij wordt!
Humeur & geheugen:
Je hersenen krijgen sowieso een extra boost, want uit diverse onderzoeken blijkt ook dat je dankzij een koude douche beter in staat bent om dingen te onthouden. Ook depressieve gevoelens houd je veel makkelijker buiten de deur.
Immuunsysteem:
We zeiden het net al: kouder water zorgt voor sneller stromend bloed, een hogere hartslag en een intensievere ademhaling. Met andere woorden: het lichaam wordt aan het werk gezet om op temperatuur te blijven. Dat proces zorgt voor een verbeterd immuunsysteem!