Racen in Australië: het is iets dat Els Visser sowieso wel ligt en aankomend weekend mag ze weer los tijdens de eerste editie van Challenge Canberra. Tussen een sterk deelnemersveld geldt de Nederlandse topatlete meteen als één van de favorieten.

Zowel bij de vrouwen als mannen wordt een geweldige strijd verwacht, met Fenella Langridge en Daniel Baekkegard als grootste favorieten. Langridge heeft een geweldig seizoen achter de rug en werd dit seizoen onder andere zevende bij The Championship, vierde bij Challenge Roth en daarnaast pakte ze een zinderende overwinning bij Challenge London. De Britse topatlete zou met alle liefde nog een overwinning aan 2023 willen toevoegen en gaat dan ook vol vertrouwen van start bij Challenge Canberra. Langridge weet dat de ogen op haar gericht zijn, maar weet als geen ander hoe je met de druk om moet gaan en presteert dan misschien zelfs nog wel een beetje beter.

Op papier is de grootste concurrent voor Langridge Radka Kahlefeldt. De geboren Tsjechische woont al jaren in Australië en heeft ook die nationaliteit, dus geniet sowieso het voordele van het thuispubliek. Belangrijker nog is dat Kahlefeldt een meer dan geweldig seizoen achter de rug heeft, waarbij ze maar liefst bij vijf grote wedstrijden tweede werd. Een overwinning ontbreekt echter nog in 2023 en dus zal Kahlefeldt daar in Canberra verandering in willen brengen.

Daarnaast zijn er veel ogen gericht op Els Visser. Ook de Nederlandse topatlete kende een prachtig seizoen, met als hoogtepunt het winnen van de Europese titel Long Distance tijdens Challenge Almere-Amsterdam. Voor thuispubliek was de druk toen hoog, maar Visser ging er uitstekend mee om en liep op fenomenale wijze naar de overwinning. Bij Challenge Canberra zal zij er alles aan doen opnieuw op het hoogste treetje van het podium plaats te nemen. Visser (vierde) en Langridge) achtste) staan ook nog eens hoog in het Challenge Family World Bonus klassement, dus extra reden om in Canberra naar een topklassering te lopen. Andere vrouwen waar naar gekeken zal worden zijn onder andere Chloe Hartnett, Kate Gillespie-Jones en Cassie Heaslip; allemaal Australiërs.

Baekkegard grote favoriet in de mannenrace

Bij de mannen is de grootste favoriet Daniel Baekkegard: de Deen staat op dit vijftiende binnen het Challenge Family World Bonus klassement en kan met een overwinning enorm veel plaatsen – en dus prijzengeld – stijgen. Met diverse mooie prestaties op zak, waarbij een derde plaats bij Clash Miami en een vierde plaats bij Challenge Roth dit jaar de uitschieters waren, wacht Baekkegard nog op zijn eerste overwinning van 2023. Bij Challenge Canberra zal de druk daarom hoog zijn, maar ook hij heeft meerdere malen bewezen daar prima mee om te kunnen gaan.

Grootste concurrentie wordt verwacht van vier Australiërs: Kurt McDonald, Caleb Noble, Benjamin Hill en Jarrod Osborne. Onderling zullen deze mannen misschien ook nog eens extra op elkaar letten, want in eigen land is het extra prettig om als eerste Australiër over de finish te komen. Natuurlijk blijft de belangrijkste focus de winst van Challenge Canberra, want daarmee zouden de Australiërs meteen de dubbelslag pakken.