Op de indrukwekkende manier waarop ze het eigenlijk altijd doet, heeft Els Visser zojuist Ironman 70.3 Lapu-Lapu gewonnen. Een flinke achterstand na het zwemmen werd op de fiets omgebogen tot een ruime voorsprong en vervolgens werd de wedstrijd lopend afgemaakt. Voor Visser is de overwinning de zoveelste bevestiging dat ze in ieder geval in bloedvorm steekt.

De overwinning volgt slechts een week na Visser’s geweldige derde plaats bij de PTO T100 in Singapore. Na het zwemmen was het echter niet al duidelijk dat de Nederlandse topatlete zou winnen, want met een achterstand van 3:49 minuut op de snelste zwemster van de dag – Zsanett Bragmayer die na 26:04 minuut uit het water kwam – kwam Visser als achtste aan land. Natuurlijk maakte Visser zich geen zorgen, want inmiddels is een matig zwemonderdeel ingecalculeerd en weet ze dat ze eigenlijk altijd kan rekenen op een ijzersterk fietsonderdeel en meer dan solide run.

Ook vandaag was dat weer het geval en al na twintig kilometer op de fiets was Visser opgerukt naar een derde plaats: alleen Bragmayer en de Britse Lucy Byram lagen toen nog een paar minuten voor haar. Ook dat duurde niet heel lang, want Visser reed overduidelijk het sterkst van het hele veld en na ongeveer zestig kilometer nam de Nederlandse de leiding in de wedstrijd over. Niet dat Visser het toen rustig aan ging doen, want met een voorsprong van uiteindelijk ruim drie minuten op haar eerste twee achtervolgsters – op dat moment Anne Reischmann en Bragmayer – kwam Visser T2 binnen.

Tijdens de afsluitende halve marathon kwam de voorsprong van Visser nergens meer in gevaar. Alleen Reischmann, die tweede werd, kon haar achterstand op Visser ongeveer gelijk houden. Bragmayer, die wel derde werd, finishte op meer dan een kwartier.

Visser won de race in 4:21:29. Reischmann werd tweede in 4:24:39 en Bragmayer derde in 4:36:41. Aankomend weekend komt Visser opnieuw in actie tijdens Challenge Taiwan.

De mannenrace werd gewonnen door Henri Schoeman (4:02:31). Sam Osborne (+4:08) en Thomas Bishop (+8:29) werden tweede en derde.