Met nog slechts drie dagen te gaan tot het WK Ironman op Hawaii schoof Els Visser gisterochtend – bij ons vannacht – aan bij Bob Babbitt voor het programma Breakfast with Bob. Daar deelde Visser voor de zoveelste keer uitgebreid het heftige verhaal van de schipbreuk die zij meemaakte tijdens een backpack vakantie in Indonesië en vertelde zij hoe dit haar gevormd heeft. In de nacht maakte de boot waarmee Visser naar een ander eiland reisde water. ,,Een grote golf sloeg binnen en zo kwamen we allemaal in de oceaan terecht.” De rest van het verhaal is inmiddels wel bekend.

De traumatische ervaring heeft een groot effect op haar leven; zo raakte Visser gemotiveerd alles uit het leven te halen en haar passies te ontdekken. En dat was het begin van de bijzondere reis tot professioneel triatlete. ,,Ik ontdekte dat ik talent heb voor triathlon doordat ik aan een lokale triathlon deelnam met vrienden en ik genoot daar enorm van. Ik dacht ‘oké, laat ik een Ironman doen’. Dat ging goed: ik finishte als eerste Age Grouper en werd vierde overall. Maar het belangrijkste voor mij was dat ik heel erg genoot van de reis ernaartoe en het avontuur. Ik realiseerde mij dat ik erg gepassioneerd was voor deze sport. Ik dacht ‘ik kan mij focussen op werk of ik geef het een kans en ga vol voor de sport’. Dat is hoe het begon. Na deze eerste Ironman werd ik pro.”

Dat is twee jaar geleden en nu staat ze hier op Hawaii: hoe dat voelt? ,,Het is geweldig”, vertelt Visser enthousiast. Babbitt: ,,Denk je tijdens een race – als mensen het hebben over een zware dag – wel eens ‘je hebt geen idee, ik lag daar te verdrinken in de oceaan; dit is niks’?” ,,Ik snap niet waarom mensen gaan wandelen tijdens een Ironman”, grapt Visser lachend. ,,Nee, ik denk dat het heel zwaar wordt zaterdag. Maar voor mijzelf: ik denk dat ik dit jaar al gewonnen heb door mij te kwalificeren, dat is geweldig. Ik ga zonder verwachtingen erin, ervan genieten en zien waar ik toe in staat ben.”

Zie het hele interview hier: