De laatste van vier looprondes – ongeveer 5.5 kilometer dus – ging Els Visser ‘all out’ tijdens Challenge Salou en dat betaalde zich zojuist uit in een prachtige tweede plaats. De Britse Fenella Langridge was dan wel iets te snel, een kleine twee minuten om precies te zijn, toch kan de Nederlandse topatlete op een mooie prestatie terugkijken. “Ik ben echt heel tevreden. De intensieve trainingen betalen zich uit.”

Een paar uur eerder, vanochtend vroeg, vlak voor de start, was het nog even schakelen voor Visser, maar ook voor alle andere deelnemers die bij Challenge Salou van start gingen. Vanwege de lage temperatuur, het was toen zo’n vier graden, werd besloten niet te zwemmen en dus een duathlon te organiseren: 4 kilometer hardlopen, 85 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. “Het was het enige juiste besluit”, aldus Visser daarover. “Ik denk dat de organisatie heel open en duidelijk is geweest over de verwachtingen naar ons als atleten en dat is bij andere races wel eens anders, dus dat waardeerde ik al enorm. Voor een duathlon waren de omstandigheden perfect.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Els Visser tijdens de koude start van Challenge Salou. (Foto: 3athlon.nl)

Visser kwam al vrij snel aan de leiding in de wedstrijd en op de fiets ontstond een kopgroepje van drie; Visser, Langridge en ook titelverdedigster Lisa Norden. Laatstgenoemde probeerde Visser er nog wel af te rijden, maar de Nederlandse beet op haar tanden, reed een tijdje in het rood en liet zich niet afpoeieren. Zo kwam het dan ook dat zij met z’n tweeën, Langridge volgde een paar seconden later, als eerste richting de halve marathon wisselden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Els Visser sterk op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Daar was het echter de Britse Langridge die iets harder liep dan de rest en zo het verschil wist te maken. Onder prachtige omstandigheden – een strakblauwe lucht en nagenoeg geen wind – wist Visser wel weg te lopen bij Norden. Dat deed Visser ook nog eens ogenschijnlijk relaxed en in controle. Norden zou in de slotfase nog worden ingehaald door India Lee, die kort achter Visser derde werd.

Na de finish sprak Visser over de wedstrijd, haar veranderde trainingen en wat er qua wedstrijden komen gaat: