,,Corona raakt iedereen. Ook diegenen die elke dag de zorg verlenen om patiënten met het coronavirus te redden: onze zorgverleners”, aldus Els Visser die in actie komt door vijf kilometer hard te lopen. Op het moment van schrijven zijn al ruim 8000 zorgverleners besmet met het coronavirus. Deze mensen verdienen een extra hart onder de riem vonden twee chirurgen van het UMC Utrecht en daarom richtten ze een stichting op: Zorg na Werken in Coronazorg (ZWiC).. Via de stichting wordt geld ingezameld voor (familie van) zorgverleners die zelf besmet raakten en daardoor op de IC terecht kwamen of zelfs overleden aan het coronavirus. In korte tijd werd een landelijke campagne opgestart en met medewerking van Visser een Challenge: de atlete daagt iedereen uit om vijf kilometer (hard) te lopen en daarbij een even groot bedrag te doneren aan de stichting.

Dit is hoe het werkt: 
1. Loop vijf kilometer (op anderhalve meter afstand als je samen loopt)
2. Doneer vijf euro via deze link
3. Nomineer vijf andere atleten om hetzelfde te doen
4. Plaats een foto met je hand en tag @loop.voor.zorg op Instagram

Verdubbelen donaties  
,,Het geld is uiteraard belangrijk, maar het is ook een warm gebaar van ons naar de mensen die voor ons knokken, onder alle risico’s. We laten zien dat we ze steunen en dankbaar zijn”, aldus Visser. En dit warme gebaar zal zelfs dubbel zo krachtig zijn: ,,Minister De Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) heeft toegezegd elke donatie te verdubbelen.”

Zorg na Werk in Coronazorg
,,Met positieve berichten en een positieve vibe bieden we onze zorgverleners steun”, roept Visser iedereen enthousiast op om deel te nemen. Visser heeft zelf een medische achtergrond en is dan ook nauw verbonden. ,,Ik heb medicijnen gestudeerd, ben basisarts geworden en heb mijn promotieonderzoek bij chirurgie in het UMC gedaan. Daarna heb ik mijn sport voorrang gegeven”, vertelt ze in een interview met het AD. ,,Maar toen UMC-chirurg Marijn Houwert mij benaderde om ambassadeur te zijn, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Samen met zijn collega Sander Muijs heeft hij de stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) opgericht.”

De stichting hoopt te voorkomen dat zorgverleners in de financiële problemen komen doordat ze zelf corona opliepen terwijl zij aan het strijden waren in de ziekenhuizen. ,,Daardoor werden ze ziek, kwamen ze wellicht op de IC terecht en zijn ze mogelijk zelfs overleden. Daarvoor is veel geld nodig en deze challenge gaat meehelpen dat bij elkaar te brengen”, reageert Visser.