,,Het is een hobbelige weg. Eén stap vooruit wordt gevolgd door twee stappen terug”, aldus dokter en voormalig proftriatlete Tamsin Lewis over haar persoonlijke ervaring met het coronavirus. De winnares van Ironman UK in 2014 liep enkele weken geleden een hevige vorm van het coronavirus op en waarschuwt mensen nu voor de enorme impact die het kan hebben, ook – of misschien wel juist – op een atletisch lichaam.

,,Ik wist nog niet dat ik het coronavirus al had”, neemt Lewis ons een ruime maand mee terug in de tijd. ,,Ik zag wel dat we Italië achterna gingen en ik wilde daarom snel weg uit de stad. Londen is namelijk hard geraakt.” De atlete ontvluchtte de massa, maar het kwaad bleek al geschied. ,,Ik ben medisch arts, woonde op dat moment in het centrum van London, reisde iedere dag met het openbaar vervoer en zag veel patiënten die recent internationale reizen hadden gemaakt.” Zoals ook Lewis zelf: ,,Half januari kwam ik terug uit Thailand met een ongebruikelijke luchtweginfectie.” Het mocht dan nog geen corona zijn, het tastte haar weerstand aanzienlijk aan en zo kon de Engelse dan ook niet aan het virus ontsnappen.

Symptomen
,,Het raakte mij hard. Ik ontwikkelde een dubbele longontsteking en had een week lang moeite met ademen. Ik werd vanuit huis gemonitord door doktoren, maar ging wel naar het ziekenhuis voor een scan en bloedonderzoeken.” Ondertussen zijn we vier weken aan ups en downs verder. ,,Die eerste nacht voelde ik mijn hartslag sterk omhoog gaan, daarna kreeg ik last van buikkramp en rillingen.” Lewis bleek last van koorts te hebben en daar waar haar normale rusthartslag rond de 40 ligt, gingen de alarmbellen af toen deze verdubbelde naar 80. ,,Dat was het moment waarop ik doorhad dat er iets aan de hand was.”

Druk op de borst, hoesten en pijn in gewrichten 
De druk op haar borst nam toe in de week die volgde en Lewis begon te hoesten. ,,Maar het ergste was misschien wel de hevige pijn en stijfheid in mijn gewrichten; vooral in mijn heupen en onderrug, terwijl ik niet had getraind. Het was vermoeiend om alleen al rond te lopen. Deze extreme spierpijn was een teken van de hevige vorm van COVID-19.”

Positieve test
Lewis liet zichzelf testen en even later werden haar vermoedens bevestigd met een positieve test. Maar eigenlijk leek het toen al wat beter te gaan. ,,Ik ging voor een lange wandeling de deur uit en probeerde een beetje hard te lopen.” Haar lichaam maakte echter meteen duidelijk dat dit niet de bedoeling was: ,,Ik kreeg weer last van koorts die avond en mijn heupen en knieën zwollen op. Ik kreeg een enorme terugslag te verwerken. Dat is ook iets waarvoor ik mensen echt wil waarschuwen: als je dit virus krijgt of vermoedt dat je het hebt, zodra je gaat sporten, zet je jezelf hoogstwaarschijnlijk weer een paar stappen terug.”

‘Atleten hebben hun longen nodig’
,,Zeker als je een extreme variant van het virus hebt”, gaat de atlete verder. ,,Het is frustrerend, maar geduld is enorm belangrijk. Dit is een virus om serieus te nemen. Je wil geen lange termijn complicaties. Atleten hebben hun longen nodig!”

‘Herstel na een training is extra belangrijk in deze tijd’
En daarom adviseert Lewis atleten om echt heel rustig aan te doen als ze het virus oplopen. Daarbij is voorkomen natuurlijk beter dan genezen: ,,Het is het waard om je bloed te laten testen (om zo te zorgen dat je geen lage waardes hebt en een verslechterde weerstand, red.); én herstel na een training is extra belangrijk in deze tijd.” Ook raadt de atlete sporters af om in deze periode trainingen te doen op een lege maag.

‘Het kan ook jonge mensen onderuit slaan’
,,Ik maak mij zorgen om mensen die de quarantaine niet serieus nemen, samen trainen en denken dat ze boven dit virus staan; dat hun immuunsysteem sterk genoeg is. Dit virus kan iedereen treffen. Ja, het risico voor oudere mensen of mensen met gezondheidsklachten is groter, maar het kan ook jonge mensen onderuit slaan. Dus wees alsjeblieft voorzichtig.”