Nadat Els Visser vorig jaar haar enkel brak door een vervelende val met de fiets kende haar offseason flink wat uitdagingen, maar de atlete liet vandaag met een nette vijfde plaats bij Ironman 70.3 Lanzarote zien dat ze terug op niveau is. De wedstrijd werd gewonnen door de Engelse Katrina Matthews, die de klok na 4:17:46 uur stopte. Ironman Wereldkampioen Anne Haug werd tweede (+3:36) en Olympisch kampioen Jessica Learmonth had wat moeite met haar eerste langere afstand; zij nam genoegen met een derde plek (+5:57).

Diede Diederiks passeerde de streep als negende pro, maar moest virtueel gezien Marlene de Boer, die als Age Grouper startte, nog voor zich dulden. De Boer werd namelijk derde Age Grouper overall en finishte daardoor als elfde vrouw, inclusief pro dames.

Niet geheel onverwachts was het Learmonth die dankzij een tijd van 23:34 minuut het zwemonderdeel als snelste volbracht. Ze werd echter direct gevolgd door een andere Engelse topzwemster: Lucy Buckingham (voorheen Hall). Haug wisselde als derde (+2:59) en Matthews direct daarachter als vierde.

De Boer virtueel snelste Nederlandse zwemtijd

Visser moest na dit eerste onderdeel alles op alles zetten om een achterstand van 5:29 minuut weg te werken. De Nederlandse sprong als achtste de fiets op. Diederiks lag bij aankomst in T1 elfde (+5:33). Het waren echter niet de pro dames die het er het beste vanaf brachten: De Boer startte dan wel als Age Grouper vandaag, ze noteerde wel de snelste Nederlandse zwemtijd, namelijk 27:50 minuut. Daarmee lag de atlete virtueel gezien na het zwemmen anderhalve minuut voor Visser en zevende overall.

Visser schuift op tijdens het fietsen

Dat Learmonth tijdens het zwemmen goed voorin mee zou komen was geen verrassing, maar dat de Engelse ook in haar eentje hard kan fietsen was wél opvallend. Halverwege het fietsen ging de atlete nog altijd aan de leiding. Later zou ze echter de man met de hamer tegen komen. Visser schoof in de eerste kilometers van het fietsen op richting een vijfde plaats (+7:39) en Diederiks kwam na 44 kilometer op een achtste plek te rijden (+9:56).

Matthews slaat toe

Tijdens de tweede helft van het fietsen sloeg Matthews hard toe en zo zag Learmonth haar ineens snel uit beeld verdwijnen. Bij aankomst in T2 genoot Matthews een voorsprong van maar liefst 3:43 minuut op Learmonth. Haug wisselde als derde (+5:43). Visser trok haar loopschoenen als vijfde aan (+13:09) en Diederiks mocht als zevende haar fiets in de rekken hangen (+16:57).

Visser behoudt vijfde plek

Met weinig druk van achter en een te grote achterstand op de vierde vrouw, waande Visser zich redelijk veilig tijdens de halve marathon. Met een looptijd van 1:22:12 uur wist ze haar vijfde plek dan ook netjes te handhaven. Diederiks beleefde een zwaarder looponderdeel en zakte daardoor terug naar een negende plek.

Matthews breidde op het afsluitend onderdeel haar voorsprong nog eens verder uit. Al liep Haug van achter hard terug naar voren, kreeg ze de Engelse niet in beeld. Zo was het Matthews die zegevierde, Haug die tweede werd en Learmonth die genoegen nam met brons (+5:57). Visser kwam als vijfde over de streep (+17:31) en Diederiks finishte als negende pro dame (+24:42).

De Boer elfde dame overall en derde Age Grouper

De Boer racete een andere race door bij de Age Groupers te starten, met haar finishtijd van 4:42:23 uur, eindigde ze in de uitslagenlijst nét voor Diederiks. Het leverde De Boer overall een derde plaats bij de Age Groupers op.