De nieuwste cijfers van een Brits onderzoek naar de triathlonsport, dat voor het zesde jaar op rij is uitgevoerd, laten zien dat de Engelse triathlonsector in de lift zit. De waarde van de triathlonindustrie over 2017 wordt geschat op 416 miljoen en belooft in 2018 nog verder te groeien.

Het Britse onderzoek werd in opdracht van de Triathlon Industry Association uitgevoerd door Multisport Research om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de triathlonsport. Voor het onderzoek werden meer dan 5000 Britse triatleten ondervraagd. De man-vrouw verhouding onder de respondenten van de enquête stond op 69:31, waarbij een groter aandeel van de beginnende triatleten vrouwelijk was.

Dat het aantal triatleten het afgelopen jaar groeide moge duidelijk zijn. Een stijging van 5 procent ten opzichte van 2016 brengt het aantal Britse triatleten in 2017 op zo’n 160.000. Zij besteedden op jaarbasis gemiddeld €3350 euro aan de sport.

(tekst gaat verder onder foto)

Het aantal Britse triatleten groeide in 2017 tot 160.000 (Foto: endurancebusiness.com)

Naast fietsgerelateerde aankopen gaven triatleten het meeste geld uit aan evenementen, reizen en accommodatie. Deze uitgavepost wordt op de voet gevolgd door coaching, training en trainingskampen. De evenementen en trainingsgerelateerde categorieën vormden samen ruim een kwart van de uitgaven van Britse triatleten in 2017.

Gemiddeld wordt er wekelijks 7,4 uur getraind. Maar liefst 16 procent van de Britse triatleten heeft afgelopen jaar deelgenomen aan een trainingskamp en 17 procent van de respondenten reisde naar een ander land om deel te nemen aan een triathlon. Wanneer de sporters het buitenland opzochten voor een wedstrijd of trainingsperiode, kozen zij daarbij vaak voor een zonnig oord met Spanje als overduidelijke favoriet.

Wat betreft tri-gerelateerde aankopen is in verschillende categorieën een opmerkelijke groei te zien. In vergelijking tot een jaar eerder gaven triatleten in 2017 meer geld uit aan fietsen (+10%), wetsuits (+4%), frames, wielen en accessoires (+2%) en sportvoeding (+2%).

Naast swim-bike-run evenementen zijn triatleten ook zeer actief in sportwedstrijden die slechts uit één onderdeel bestaan, zoals hardloop-, zwem- en fietswedstrijden – met een gemiddelde van 12 deelnames aan zulk soort evenementen in 2017.