Zaterdag staat de laatste Eredivisie wedstrijd van dit seizoen op het programma: het NK sprint triathlon in Ouderkerk aan de Amstel. Het wordt een ontknoping waar je op voorhand alleen maar op kunt hopen en van kunt dromen en de spanning is nu al om te snijden. Zowel bij de mannen als vrouwen ligt alles nog open en zal er maximaal worden gestreden om de landstitels binnen te slepen.

De meeste spanning lijkt zich voor te doen bij de vrouwen, waar het klassement op dit moment wordt aangevoerd door maar liefst drie ploegen met evenveel punten: Kijani uit Beesd, titelverdediger Ferro Mosae uit Maastricht en TVA uit Almere. Op de vierde plek volgt Hellas uit Utrecht, dat slechts één puntje meer heeft dan de leidende drie ploegen. Dit zijn dan ook de vier teams die zaterdag zullen uitvechten wie er op het podium belanden en op welk treetje er dan mag worden plaatsgenomen.

Mentaal voordeel

Kijani heeft – na de overwinning van afgelopen weekend in Veenendaal – mogelijk het mentale voordeel, terwijl Ferro Mosae het daar juist minder deed met een vijfde plaats. De Limburgse vrouwen zullen aanstaande zaterdag ongetwijfeld alles op alles zetten om die klap weg te spoelen met een overwinning en daarmee ook een nieuwe landstitel. Het zijn Sarissa de Vries, Sophie van der Most, Rani Škrabanja en Danne Boterenbrood die dat voor Ferro Mosae moeten gaan doen. Deze vrouwen zijn ook allemaal kanshebbers op de individuele zege en dus de Nederlandse titel sprint triathlon.

Kijani zet daar Inge Heus, Eva Cornelisse, Joyce Caro en Trudy Veenstra tegenover, terwijl TVA Silke de Wolde, Romy Spoelder, Robin Dreyling en Maaike Telkamp opstelt. Voor Hellas zijn het Marit van den Berg, Jony Heerink, Rina Zijgers en Anne Stellaard die het achterste van hun tong moeten laten zien om zich op die manier nog op het podium te vechten. Ook deze vrouwen lijken serieuze kanshebbers voor de individuele en nationale titel.

Ook zinderende ontknoping mannen: Squadra heeft beste papieren

Ook bij de mannen wacht een zinderende ontknoping, al lijkt daar wel één ploeg de beste papieren in handen te hebben: titelverdediger Squadra uit Eindhoven. Het ontbreekt de Eindhovenaren na twee keer een tweede plaats en twee keer een overwinning dan ook niet aan vertrouwen: ,,Volgende week maken we het af”, lieten ze afgelopen weekend na hun dagzege in Veenendaal al optekenen. ,,We gaan die titel pakken.” In Ouderkerk worden Marco van der Stel, Youri Keulen, Lars van der Knaap, Tom van Cappellen en Mika Vekemans opgesteld.

Zij moeten dan dus nog wel ‘even’ afrekenen met Rogelli / TriMates uit Utrecht, dat al het hele seizoen aandringt en na een derde plaats, een tweede plaats en twee keer een overwinning slechts één punt achter Squadra staat. Voor de Utrechters zijn het Daan Gehlen, Simon den Braber, Victor Goené, Pim Venderbosch en Joey van ‘t Verlaat die het uiterste van zichzelf moeten vragen om Squadra te onttronen.

Waar Squadra en Rogelli / TriMates respectievelijk zes en zeven punten hebben, volgt TC Twente met twaalf punten op gepaste afstand op een derde plaats. In theorie kan Visma / TriCan uit Arnhem het de mannen uit Enschede nog moeilijk maken, maar dan moeten ze wel een achterstand van vijf punten overbruggen.

Zowel bij de mannen als vrouwen wordt de top zes teams van het eindklassement gehuldigd. Naast de strijd om het goud, zilver en brons is er dus ook zeker nog volop strijd te verwachten om positie 4, 5 en 6 in de eindstand.

De zeer compacte wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel is voor het publiek goed te volgen. Na twee zwemronden van 375 meter in de Ouderkerkplas volgen vier fietsronden van 5 km – met na iedere fietsronde een doorkomst door de wisselzone – en twee loopronden van 2,5 km rond de Ouderkerkplas.

De vrouwen starten om 12.00 uur, de mannen om 13.15 uur.

Ook ontknoping 3eDivisie Zuid en 4eDivisie Zuid: beslissing in Amersfoort

Naast de Eredivisie wacht dit weekend ook de ontknoping voor de Badmutsen.com 3eDivisie Zuid en Pioneer 4eDivisie Zuid. Op zondag bij de Keistad Triathlon in Amersfoort om precies te zijn, waar een non-stayer sprint op het programma staat.

In de 3eDivisie Zuid is het Ferro Mosae uit Maastricht dat de overwinning haast niet meer kan ontgaan. Na een vierde plaats in Almere, tweede plaatsen in Weert en Rotterdam en een eerste plaats in Stein gaat deze ploeg met 9 punten riant aan de leiding. Daarachter volgen TC Maastricht 2 (16 punten), ATV Venray (19 punten) en TV Breda 2 (21 punten), die de huidige top vijf compleet maken. Ook van onderen wordt het spannend, want TV Roermond is hekkensluiter met 76 punten, al zitten TV Rijnmond 2 uit Rotterdam (75 punten), Trip uit Pijnacker (74 punten) en Triteam Spijkenisse 3 (73 punten) daar kort voor.

(tekst gaat verder onder foto)

In de 4eDivisie Zuid is nog wat meer spanning bovenin het klassement. TV Dordrecht 2 voert het klassement aan met vijf punten. Al drie wedstrijden werd er gewonnen en één keer werd er als tweede gefinisht. Niet ver daarachter volgt TZC Vahalis 3 uit Tiel (8 punten) en daar weer achter komt RZC uit Renkum met 12 punten. Onderin zijn het Triotters 2 uit Eindhoven (109), Triteam Spijkenisse 4 (106), TV Rijnmond 3 uit Rotterdam (103) en Trip 2 uit Pijnacker (100) die alle zeilen bij moeten zetten om niet als laatste te eindigen.

Na 750 meter zwemmen in de Eem, twee fietsronden van in totaal 22 km en een afsluitend looponderdeel rondom het centrum van Amersfoort zal duidelijk zijn welke teams er met de podiumplekken en promotie naar huis gaan.

Voor alle tussenstanden en het programma kun je terecht op de website van Teamcompetities. Via de Instagram van @TriathlonNL kun je zaterdag live updates tijdens de ontknoping van de Eredivisie verwachten. Op 3athlon.nl volgt direct na de race een uitgebreid verslag inclusief interviews.