Colin O’Brady is erin geslaagd om als eerste mens solo – en zonder hulp van de wind – Antarctica over te steken. Een prestatie die om een uitzonderlijk uithoudings- en doorzettingsvermogen vraagt, waar we als triatleten een bijzondere waardering voor mogen hebben. In 54 dagen wist hij de 1500 kilometer van de Ronne Ice Shelf in het noordoosten via de Zuidpool naar de Ross Ice Shelf in het zuidoosten te volbrengen.

Er zijn in het verleden niet veel transcontinentale expedities over Antarctica geweest. Na voltooiing van ‘de race om de Zuidpool’ tussen de Noor Roald Amundsen en de Brit Robert Falcon Scott in 1911, die door de Scandinaviër gewonnen werd, is er slechts één persoon in geslaagd om solo het continent over te steken. Dit was Borge Ousland, die met een kite in 1996-97 de ijs- en sneeuwvlaktes doorkruiste. Daarna zijn er een aantal pogingen geweest om solo de oversteek te maken. Deze eindigden altijd in evacuatie en/of sneuvelen, waar O’Brady nu dus wel succesvol was.

(tekst gaat verder onder de foto)

O’Brady onderweg op Antarctica (Foto: Colin O’Brady)

O’Brady ging begin november van start, tegelijkertijd met de Brit Louis Rudd, waardoor het een ware race werd. De Brit nam snel de leiding, maar na de eerste week haalde O’Brady hem in en bleef Rudd steeds één a twee dagen voor. Iedere dag legde hij ruim dertig kilometer door de sneeuw af, behalve de laatste dag. O’Brady: ,,Ik werd op kerstochtend wakker en bedacht me dat ik nog zo’n drie dagen nodig had. Hoeveel beweegtijd zou dat ongeveer zijn? Er zijn namelijk ook zoveel mensen die 100 mijl hardlopen.”

Na ruim 60 kilometer hield hij een korte pauze en overlegde met zijn vrouw en expeditie-coördinator. Hij besloot om in één keer door te trekken naar de finish, waardoor zijn laatste dag een 32 uur durende tocht van 125 kilometer was. ,,Ik weet niet precies wat me overkwam, maar ik zat in een soort flow en wilde doorgaan tot ik klaar was. Het was diepgaand, het was prachtig en een geweldige manier om dit project af te sluiten.”