Voormalig Hawaii winnaar Faris Al-Sultan staat behalve om zijn prestaties bekend om zijn uitgesproken karakter. Terwijl zijn bijzondere verschijning – Al-Sultan had altijd een grote voorliefde voor racen in een zwembroek – en scherpe uitspraken hem fans opleveren, stuit hij niet zelden iemand tegen de borst. Toen de Duits Irakese Al-Sultan een paar jaar geleden na een overwinning de ‘normen en waarden’ aan zijn laars lapte en niet op een finishfeest verscheen, had hij daarvoor bijvoorbeeld een duidelijke verklaring: ,,Ik denk dat het na acht uur racen genoeg is geweest voor een werkdag.” Het waren uitspraken die veel kritiek opleverden, maar die hem tegelijkertijd populair maakten en een image creëerden. Toch blijkt ook Al-Sultan de algemeen geaccepteerde grens te kunnen overschrijden. Na een paar heftige uitspraken richting de Duitse regering over de gekozen aanpak voor de bestrijding van het coronavirus, kreeg de atleet de media over zich heen.
,,Ik voelde een sterke aandrang om een standpunt in te nemen over dit onderwerp”, verklaart Al-Sultan in een interview met tri-mag.de na zijn ‘uitbarstingen’ op Twitter. ,,Ik heb in mijn hele volwassen leven nog nooit gezien dat de grondwet – de bijbel van onze staat – is opgeheven; dat wetten door bepaalde voorschriften zijn opgeheven.” Al-Sultan heeft het over de Duitse aanpak tegen het coronavirus, die enigszins vergelijkbaar is met de Nederlandse.
‘De bevolking is te snel tevreden’
,,Een verstandige toespraak hebben we nog niet gehoord en de bevolking is veel te snel tevreden met uitspraken van de regering en het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM, red.). We hebben al onze ervaringen met ‘ja, mijn leider'”, reageert Al-Sultan. En dat is niet de enige verwijzing die de atleet maakt naar de Tweede Wereldoorlog.
Economische gevolgen
In een kritische open brief aan Der Spiegel – een Duitse krant – schrijft Al-Sultan dat hij zich schaamt voor de artikelen die het ‘voorheen professionele’ tijdschrift deelt. ,,Ik schaam me voor een tijdschrift dat in talloze edities kwesties van het Derde Rijk en de Holocaust heeft behandeld en er herhaaldelijk op heeft gewezen hoe problematisch gehoorzaamheid aan politiek leiderschap is, maar nu liever een mening geeft dan de feiten.” Daarmee doelt Al-Sultan op de vertekende cijfers die omtrent het coronavirus worden gedeeld. Hij is het niet eens met de voorzichtige aanpak die Duitsland – met de kennis van nu – nog steeds hanteert en heeft het in zijn brief over de economische gevolgen, waaraan de politiek volgens hem onvoldoende aandacht besteedt.
‘Ik schaam me voor een volk dat nog altijd schreeuwt ‘ja, mijn leider”
Ook voor zijn ‘eigen’ volk schaamt Al-Sultan zich, zo gaat hij verder. ,,Ik schaam me voor een volk dat na een verloren Wereldoorlog onder een keizerlijke monarchie en een nog grotere verloren Wereldoorlog onder een nazi-dictatuur en socialistische dictatuur, nog altijd hun handen op de broek legt en schreeuwt ‘ja, mijn leider’. In plaats van in te zien dat juist de momenten waarop controversiële discussie werden gevoerd en beslissingen werden genomen gebaseerd op een breed scala aan meningen, de betere momenten waren.”
Afgelasten wedstrijden
In het cancelen van (triathlon) evenementen in Duitsland kan Al-Sultan zich ook niet vinden. ,,Evenementen en wedstrijden zijn voor de komende zes maanden geannuleerd.” Dat de Spelen een lastig verhaal werden gezien de beperkte voorbereidingstijd, begrijpt Al-Sultan. ,,Maar het annuleren van de ‘Hintertupfinger Triathlon’ in juli heeft absoluut geen zin”, spreekt hij in duidelijke taal.
Duitse Triathlonbond distantieert zich van uitspraken
Nadat Al-Sultan de eerste Tweets over dit onderwerp de wereld in stuurde, zocht de directeur van de Duitse triathlonbond (DTU) contact op om hem duidelijk te maken dat zijn uitspraken niet in lijn zijn met de ideeën van de bond. ,,We hebben geprobeerd hem bewust te maken van het feit dat hij zeker een rol speelt in het openbaar en dus ook een bepaalde verantwoordelijkheid draagt”, verklaart een woordvoerder van de DTU.
‘Grondrechten zijn opgeschort’
Al-Sultan ziet niet in waarom iemand met zijn functie zich zou moeten weerhouden van dergelijke uitspraken. ,,Godzijdank heeft ons land nog steeds het recht op vrijheid van meningsuiting. Ik ben noch bondskanselier, noch federaal president, ik ben maar een bondscoach. Ik zou geen commentaar geven als dit geen ernstige situatie was.” Maar dat is dit volgens Al-Sultan dus wel: ,,Grondrechten zijn opgeschort.”