Daan de Groot en Aline Kootstra hebben zichzelf zojuist in Borne tot Nederlands Kampioen Duathlon gekroond. Voor De Groot betekende het vooral dat hij zijn favorietenrol waarmaakte, door in een onderling duel af te rekenen met Thomas Cremers, terwijl Kootstra haar Nederlandse titel voornamelijk in handen krijgt vanwege twee ijzersterke runs.

Terwijl het mannenveld tijdens de eerste run over 6.8 kilometer grotendeels bij elkaar bleef – in ieder geval de favorieten – werd het echte serieuze verschil tijdens het fietsen gemaakt. De wedstrijd was toen een kleine 21 minuten oud, want Thomas Cremers was dankzij een looptijd van 20:45 minuut de eerste die terug in de wisselzone kwam, maar hij zou niet de eerste zijn die ook weer terug zou keren in T2.

Dat was namelijk Daan de Groot, die op de fiets, 30 kilometer lang, oppermachtig bleek en ruim een minuut harder fietste dan Cremers. Tijdens de tweede run kwam De Groot niet meer in gevaar: over de iets minder dan vijf kilometer deed hij precies zestien minuten en daarmee beklonk hij zijn eindzege in een tijd van 1:16:55. Thomas Cremers werd tweede in 1:18:14 en Valentin van Wersch derde in 1:21:15. Van Wersch liep met een tijd van 15:40 minuut overigens de snelste afsluitende run; extra knap voor een atleet die uitkomt in de U24-categorie.

Voor Aline Kootstra kwam de Nederlandse titel eigenlijk met overmacht. Al na de eerste run had ze een voorsprong van bijna een minuut en ging ze solo aan de leiding, maar Sophie van der Most kwam op de fiets weer iets meer dan een halve minuut dichterbij. Zo was de spanning enigszins terug in de race, maar ook in de tweede run bleek Kootstra weer een maatje te groot voor haar snelste concurrente en door 18:01 minuut te noteren, liep ze meer dan vijftig seconden weg bij Van der Most. Daarmee claimde Kootstra de Nederlandse titel in een tijd van 1:29:40. Van der Most werd tweede in een tijd van 1:30:49. Saskia van Vugt, die uitkwam in een aanzienlijk hogere Age Group (40-44) werd overall derde in 1:32:07.

Voor de NK-uitslagen per leeftijdscategorie, kun je hier terecht.